Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Για το Πανεπιστημιακό Άσυλο


Οργή Λαού
Μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης η κυβέρνηση άνοιγει ξανά το θέμα του ασύλου, μοιάζοντας αυτή τη φορά αποφασισμένη να τελειώνει μ' αυτή την "παραφωνία του παρελθόντος".
Χρησιμοποιώντας τα επεισόδια στο Μετσόβειο επισπεύδει την κατάθεση του νόμου πλαίσιο που περιέχει και το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου.
Σαν "έτοιμο από παλιά" και το ΠΑΣΟΚ μέσω Ευθυμίου θυμήθηκε ότι σωστή λειτουργία του ασύλου είναι να του αλλάζουμε τα φώτα όπως το 1995 που η σύγκλητος έβαλε τα ΜΑΤ μέσα στο Πολυτεχνείο. (Κοντά στις 300 συλλήψεις αν θυμάμαι καλά).
Μπαίνει λοιπόν στην τελική της ευθεία μια μια συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, ΜΜΕ και μερίδας καθηγητών, που έρχεται απ' τα παλιά (θυμηθείτε πρόσφατα την «προληπτική» κατάλυσή του ασύλου, με κείνη την απόφαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης παραμονές του Πολυτεχνείου, τότε που ξεσπάθωσαν οι ζαρντινιέρες).
Τρεις μέρες τώρα ο συφερτός των μεγαλοδημοσιογράφων ξεσπαθώνει (*). Ξανά και ξανά τα ίδια πλάνα στα κανάλια, για να εμπεδώσουμε την ανασφάλεια που θα 'πρεπε να μας προκαλούν, και να πλαστεί η κοινή γνώμη έτσι ώστε σαν ώριμο φρούτο να δεχτεί την κατάργηση της ιστορικής έννοιας του ασύλου.
Την ίδια στιγμή θάβεται στα ψιλά η καταγγελία καθηγητή του ΕΜΠ ότι κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου είδε «κουκουλοφόρους» να κατεβαίνουν από κλούβα της Αστυνομίας (κοινό μυστικό χρόνια τώρα). Πόσες τέτοιες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και πόσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Βέβαια όπως λίγο πολύ είπε ο Ρουσόπουλος η καταγγελία είναι ανυπόστατη γιατί το γεγονός δεν το κατέγραψαν οι κάμερες και δεν το είδαν οι δημοσιογράφοι(!)
Οργιάζει η γνωστή παραφιλολογία «άσυλο εγκληματικών πράξεων» και «ποινική παραβατικότητα» στους χώρους των πανεπιστημίων, για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές και βιασμούς. Δηλαδή αν μπουν οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια (χωρίς εξετάσεις και βάση του 10 που έγραφε και ο Ιός) θα σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών; Μήπως σταμάτησε στα γνωστά στέκια της Αθήνας (που δεν καλύπτονται βέβαια από κανένα άσυλο) όπου οι ασφαλίτες κόβουν βόλτες σφυρίζοντας αδιάφορα; Ή ανάλογα αριθμητικά ποσοστά κλοπών και σεξουαλικών επιθέσεων δεν έχουμε και εκτός ασύλου;
Κανείς δεν είναι τόσο αφελής για να μη βλέπει ότι στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του «κοινού ποινικού δικαίου» (άσε που εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου ενίοτε αποκαλούνται κι όσοι διαδηλώνουν, αντιδρούν ή αντιστέκονται) ούτε βέβαια η αντιμετώπιση των «συνηθισμένων επεισοδίων» (που πολλές φορές σκόπιμα συντηρεί ή και προκαλεί η αστυνομία).
Στόχος είναι το τελειωτικό ξεκαθάρισμα από "αναχρονισμούς" όπως συνηθίζουν να λένε όταν αναφέρονται σε δημοκρατικά διακαιώματα όπως αυτό του ασύλου ή της απεργίας και της διαδήλωσης, δικαιώματα που δεν χαρίστηκαν αλλά κερδήθηκαν με αγώνες και κάποιες φορές με αίμα. Στόχος είναι να αποδεχτούμε την αστυνομοκρατία, τις κάμερες που θα μας προστατέψουν απ' την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, το χτύπημα των διαδηλώσεων και τον περιορισμό τους σε μια λωρίδα γιατί εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την εμπορική κίνηση των καταστημάτων.
Στόχος είναι να επιβληθεί συνολικά το αντιδημοκρατικό πλαίσιο που θέλει η άρχουσα τάξη για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και το θέμα του ασύλου δεν είναι εκπαιδευτικό ζήτημα, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς, δεν είναι γενικά κι αόριστα ζήτημα «ελεύθερης διακίνησης ιδεών».
Σε μια περίοδο που γενικά οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίζονται, και από παντού χτυπιούνται κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που δεν περνάει καμιά εργατική ή νεολαιίστικη κινοιτοποίηση που να μη χτυπηθεί από την ατυνομία και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί υπερενισχύονται στο όνομα του πολέμου «ενάντια στην τρομοκρατία» (κάμερες, τηλεφωνικές υποκλοπές, αντιτρομοκρατικοί νόμοι), το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας, ζήτημα όλου του λαού.

(*) Υ.Γ.1: Κάπου εμφανίστηκε και ο «δικός μας» Γρυσπολλάκης να λέει ότι παρακολούθησε στο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών αγοραπωλησία ναρκωτικών (!) αλλά τον έκραξαν αν κατάλαβα καλά μέχρι και από τη σύγκλητο του ΕΜΠ.
Υ.Γ.2: Μαζί με όλα αυτά επανήλθε και το αίτημα ΝΔ και Καρατζαφέρη για δήλωση νομιμοφροσύνης από τον ΣΥΝ που κατηγορήθηκε ξανά σαν "πολιτική ομπρέλα" των "κουκουλοφόρων".

Ιστορικά στοιχεία για το άσυλο -και τις καταπατήσεις του- από το 1973 ως τις μέρες μας στον «Ιό της Ελευθεροτυπίας»
Η πρώτη γελοιογραφία είναι του Γιάννη Καλαϊτζή (Ελευθ/πία 16/11/2006) και η δεύτερη του Κώστα Γεωργιάδη από τον Ριζοσπάστη (20/1/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: