Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007

Επιτροπή Ελλήνων Φοιτητών Ιταλίας

Πρώτη φορά ακούω για κάτι τέτοιο. Ξέρει κανείς τίποτα παραπάνω;
Πλαίσιο Αγώνα
Εμείς, οι Έλληνες φοιτητές που ζούμε και σπουδάζουμε σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας, πήραμε την απόφαση μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, από επιτροπές αγώνα πόλεων της Ιταλίας, και υπό την μορφή υπογραφών, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που μας βάζει συνέχεια εμπόδια στην μόρφωση μας και στην εργασία μας. Η πρώτη δημόσια παρουσία μας ήταν στο μαζικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη του 2007 στην Αθήνα όπου και διαβάστηκε ανακοίνωση μας. Η ανακοίνωση διαβάστηκε επίσης σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων στην Ελλάδα.

Μπαίνουμε στον κοινό αγώνα των συναδέλφων μας στα ελληνικά ΑΕΙ κα ΤΕΙ, με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, με τον ελληνικό λαό που αγωνίζεται κλιμακώνοντας για αποκλειστικά δημόσια ενιαία δωρεάν παιδεία για όλους. Χαιρετίζουμε τους αγώνες του Ελληνικού λαού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Οι πολιτικές της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και ο φόβος της ανεργίας, μας έστειλαν στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ότι και τα πλέον υποβαθμισμένα πτυχία, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ με της οδηγίες της Μπολόνια και της Λισσαβόνα, είναι για μεγάλο μέρος των φοιτητών εισιτήρια για την ανεργία. Έτσι παλεύουμε ώστε όλοι μας, φοιτητές του εξωτερικού αλλά και οι συνάδελφοι μας στην Ελλάδα να έχουν πλήρη, σίγουρη και σταθερή δουλειά με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Τα χρόνια που τρώμε στις σπουδές, δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένα.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ
ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Επίσης καταγγέλλουμε το δήθεν ενδιαφέρον ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού. Δεν επιτρέπουμε να χρησιμοποιούν την κατάσταση για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων στην χώρα μας. Η περίπτωση μας δεν είναι επιχείρημα για να καταργηθεί το άρθρο 16 και να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά το αντίθετο. Το χάλι της δημόσιας δωρεάν παιδείας σαν άλλοθι για την επιβολή της ιδιωτικοποίησης. Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών και η αβεβαιότητα στέλνουν μακριά από την χώρα τους, τους χιλιάδες έλληνες φοιτητές, μη βρίσκοντας και εδώ στην Ιταλία διέξοδο, μιας και εδώ κουμάντο κάνουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Η φοιτητική μετανάστευση δεν θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο.

Διαφωνούμε με την αναγωγή σε πανεπιστήμια των παραρτημάτων ξένων κολλεγίων στην Ελλάδα. Απαιτούμε το κλείσιμο όλων αυτών των σχολών.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που θέλει να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο. Είναι δημοκρατική κατάκτηση των γονιών μας, του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιορισμό του.

Καταγγέλλουμε τους προβοκατόρικους μηχανισμούς η δράση των οποίων, σε συνδυασμό με τη στάση της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, αξιοποιείται για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που αποτελεί λαϊκή κατάκτηση, αλλά και για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών, ο οποίος και δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα. Καταγγέλλουμε επίσης την στάση της ΔΑΠ στο Οικονομικό της Αθήνας (22/01) που με τραμπουκισμούς χτύπησε φοιτητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη μετά από απόφαση της ΓΣ, στέλνοντας δύο συναδέλφους μας στο νοσοκομείο.

Επίσης χαιρετίζουμε τον αγώνα του Ιταλικού λαού για την μη επέκταση της ΝΑΤΟικής βάσης της Βιτσέντζα, παλεύοντας για να φύγουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην βάση των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού και την παράδοση των αγωνιζόμενων λαών της Ευρώπης, η ΕΕΦΙ στηρίζει κάθε αγώνα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού. Αποφασίζουμε να στείλουμε ανακοίνωση και αντιπροσωπεία στα συλλαλητήρια που οργανώνουν Ιταλικοί φορείς.

Εμείς που σπουδάζουμε στο εξωτερικό, παίρνοντας το πτυχίο θα αποτελέσουμε μέρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας και στην βάση αυτή τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε με τους συναδέλφους στην Ελλάδα. Μας ενώνουν κοινά αιτήματα. Λέμε δημόσια στην κυβέρνηση και στο υπουργείο παιδείας ότι απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων μας. Μπαίνουμε με την σειρά μας στον αγώνα και θα αποτελούμε από τώρα δύναμη αντίστασης και αντεπίθεσης σε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

ΕΕ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ΛΕΜΕ:
- Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Όχι στην λειτουργία των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
- Όχι στο νέο νόμο – πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Καμία επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- Όχι στις κατευθύνσεις της Μπολόνια και τις Λισαβόνα. Όχι στις ταξικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών μας και του ελληνικού λαού.
- Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Παλεύουμε για προπτυχιακές σπουδές που θα εξασφαλίζουν πλήρη δικαιώματα και επιστημονική ειδίκευση στην εργασία και μεταπτυχιακά που θα παράγουν νέα γνώση. Όχι στους κύκλους σπουδών. Ενιαίο πτυχίο για όλους. Καταδικάζουμε την «βάση του 10» που απαγορεύει σε πολλά παιδιά να πάρουν ανώτατη μόρφωση ακόμα και στο εξωτερικό.

- Καλυτέρευση των συνθηκών εξέτασης στο ΔΟΑΤΑΠ. Μείωση του χρόνου διαδικασίας αναγνώρισης. Κατάργηση των παραβόλων. Καμία αναγνώριση διπλωμάτων κολλεγίων, ιδιωτικών πανεπιστημίων, τριετών προπτυχιακών ως ολοκληρωμένων πτυχίων.
- Κατάργηση των εξετάσεων στους επαγγελματικούς Συλλόγους. Το πτυχίο να αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για εργασία στο αντικείμενο σπουδών.

- Επαναφορά των μεταγραφών με εξετάσεις από ισότιμα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ισότιμα Ελληνικά.
- Νομική θεσμοθέτηση ότι είμαστε φοιτητές στην Ελλάδα για να έχουμε μειωμένες τιμές σε συγκοινωνίες, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Ισότιμα δικαιώματα σε όλους τους τομείς με τους συναδέλφους μας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

- Να υπερψηφίσουν αυτό το κείμενο οι Σύλλογοι Ελλήνων Φοιτητών κάθε πόλης μέχρι 18 Φλεβάρη.
- Να δημιουργηθούν επιτροπές ελλήνων φοιτητών στην βάση αυτού του πλαισίου όπου φοιτούν Έλληνες και να μαζευτούν υπογραφές μέχρι 18 Φλεβάρη.
- Συντονιστική Συνεδρίαση της ΕΕΦΙ 18 Φλεβάρη στη Μπολόνια με ορισμένους αντιπροσώπους από κάθε Σύλλογο, Επιτροπές Ελλήνων Φοιτητών. Μέρος μπορεί να πάρει ο κάθε φοιτητής.
- Αντιπροσωπεία της ΕΕΦΙ να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στην βάση του ΝΑΤΟ της Βιτσέντζα στις 17 Φλεβάρη.
- Κατάθεση της απόφασης στην Ελληνική Πρεσβεία στις 19 Φλεβάρη.
- Δημοσιοποιούμε την απόφαση σε όλα τα ΜΜΕ της Ελλάδας στις 20 Φλεβάρη.
- Αντιπροσωπεία της ΕΕΦΙ καταθέτει την παρούσα απόφαση στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΔΟΑΤΑΠ. στις 20 Φλεβάρη.
- Συμμετοχή της ΕΕΦΙ και κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες φοιτητές Ιταλίας να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια, την μέρα ψήφισης της αναθεώρησης του Α.16 στην Βουλή.
- Καλούμε τους φορείς των Ελλήνων φοιτητών όπου και αν σπουδάζουν (Αγγλία, Γερμανία, Βαλκάνια) να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ (Ε.Ε.Φ.Ι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: