Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007

Πανελλήνια Πρωτοβουλία κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος

Το κείμενο που επισυνάπτεται επιδιώκεται να υπογραφεί από θεσμικούς φορείς (δήμους, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ κ.λ.π.), κοινωνικές, συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.λ.π.), από φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, οικολογικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ΜΚΟ και κάθε άλλο κοινωνικό σχήμα , όπως και πολίτες ( δημοτικοί σύμβουλοι μέλη διοικητικών συμβουλίων , διανοούμενοι , καλλιτέχνες κ.λ.π.).
Η Πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ανταγωνιστική, αντίθετα αθροίζεται με άλλες ανάλογες.

Στις 17 Γενάρη, το θέμα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ετοιμάζουμε την παρέμβασή μας ώστε να αποτυπωθεί ο μαζικός κοινωνικός χαρακτήρας της αντίθεσης στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 117, 100. Γι’ αυτό και η συγκέντρωση υπογραφών φορέων και ατόμων επείγει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου η αναθεώρηση έρθει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.


Για τη δήλωση υπογραφών του κειμένου επικοινωνείτε με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που υπάρχουν στο τέλος του κειμένου


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η παγκόσμια οικολογική κρίση συνδέεται άμεσα με την εκτεταμένη αστικοποίηση του πλανήτη. Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αρνητικούς δείκτες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Όσον αφορά τα δάση, στην Αττική, για παράδειγμα , πρόσφατα έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και, καθώς μέρος από αυτές οικοπεδοποιήθηκε και η αναδάσωση είναι πολύ περιορισμένη , προκύπτει απώλεια του 24% της δασοκάλυψης του 1990. Σε όλη τη χώρα, δάση και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή.
Οι φορείς, οι οργανώσεις και οι πολίτες, που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών που αποψιλώθηκαν πριν το 1975, όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 100, που αφορά στην κατάργηση του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου, ασκούμενου κυρίως από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία 40 εκατομ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στην ιδιοκτησία μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Όσον αφορά νόμιμες εκκρεμείς υποθέσεις ιδιωτών, που χρήζουν ρυθμίσεων, υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία γι’ αυτές και δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αναθεώρηση.
Με την άρση της προστασίας του περιβάλλοντος συνδέεται ,επίσης, η αναθεώρηση του άρθρου 100 και η δημιουργία Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία, με προφανή στόχο την αφαίρεση του ελέγχου συνταγματικότητας από το ΣτΕ, το εκ παραδόσεως πιο ανεξάρτητο δικαστήριο, που έχει λειτουργήσει ως σοβαρό αντίβαρο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε περιβαλλοντικά θέματα.
Εξ άλλου με τη νέα, μέσα σε 5 χρόνια, αναθεώρηση, κινδυνεύει η αναθεωρητική λειτουργία να αποτελέσει το νομικό εργαλείο για να καταστούν απρόσβλητες και ανεξέλεγκτες συγκυριακές κυβερνητικές πολιτικές.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη Βουλή.

Για να υπογράψετε το κείμενο επικοινωνείτε με μια από τις παρακάτω διευθύνσεις:

Αποστόλου Βαγγέλης kta@syn.gr
Σχίζας Γιάννης schizas1@otenet.gr
Γιαννίρης Ηλίας giann@tee.gr
Καραμάνος Χρήστος leonkar@otenet.gr
Πορτάλιου Ελένη portel@central.ntua.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: