Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Νέα προσπάθεια να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας

Έχοντας ξεκινήσει από την Σουηδία πριν αρκετές εβδομάδες, το Estelle κάνοντας στάσεις στη Νορβηγία, την Γαλλία, την Ισπανία, και την Ιταλία πλέει πλέον νότια της Κρήτης με κατεύθυνση την αποκλεισμένη Γάζα, κουβαλώντας στα αμπάρια του ανθρωπιστική βοήθεια, μα κυρίως την αλληλεγγύη του κόσμου και την απαίτηση να αρθεί ο παράνομος αποκλεισμός.

 Στο πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβαίνουν πολίτες από τον Καναδά, την Φινλανδία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Ανάμεσα τους και 5 ενεργά μέλη  Εθνικών Κοινοβουλίων, δύο εκ των οποίων οι Έλληνες Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Καστοριάς και Αργολίδας αντίστοιχα), που επιβιβάστηκαν στο Estelle σε μια δράση που έλαβε χώρα νότια της Κρήτης την Τρίτη.

Παρά την προσπάθεια του Ισραήλ, η φετινή αποστολή του Estelle δεν έγινε δυνατό να φυλακιστεί σε ευρωπαϊκό λιμάνι, όπως συνέβη πέρσι το καλοκαίρι όταν ο Ισραηλινός αποκλεισμός έφτασε μέχρι τα Ελληνικά λιμάνια. Έχει όμως λάβει μήνυμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, με το οποίο ενημερώθηκε πως το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι «σε περίπτωση που το SV Estelle επιδιώξει να σπάσει τον αποκλεισμό στη θάλασσα της Γάζας (20 ναυτικά μίλια), το Ισραήλ θα παρέμβει  με  χρήση βίας. Σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί, η ασφάλεια των ανθρώπων επί του σκάφους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Το πλήρωμα και οι επιβάτες του Estelle προετοιμάζονται για την πιθανή  επίθεση  του ισραηλινού ναυτικού, όπως συνέβη το 2010 όταν Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο «Mavi Marmara» στο οποίο επέβαιναν πολλοί τούρκοι ακτιβιστές και δολοφόνησαν εννέα άτομα.
Όλοι οι επιβάτες του Estelle έχουν εκπαιδευτεί στη μη βίαια συμπεριφορά και έχουν δεσμευτεί ότι θα ενεργήσουν  ειρηνικά  ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή τους. «Απαιτούμε από το Ισραήλ να μην κάνει χρήση βίας εναντίον ενός  σκάφους που πλησιάζει ειρηνικά. Το Estelle είναι  μέρος μιας δράσης της διεθνούς  κοινωνίας των πολιτών, και πλέει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε το σκάφος ούτε οι επιβάτες αποτελούν  απειλή εναντίον κανενός. Μια βίαιη επίθεση στο σκάφος  είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει ή μπορεί και να μην κάνει το Ισραήλ.   Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις του κόσμου θα σταθούν στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη-βίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ένα Καράβι για τη Γάζα - Σουηδίας.

Την πορεία του Estelle μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσω της ιστοσελίδας της Σουηδικής πρωτοβουλίας, του Freedom Flotilla Coalition (FFC), μέλος του οποίου είναι και το Ελληνικό "Ένα Καράβι για τη Γάζα", αλλά και του marinetraffic κάνοντας αναζήτηση για το ESTELLE [FI].
Συνεχής ενημέρωση θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", καθώς και τους λογαριασμούς της στα social media.
Όλοι μαζί φυσάμε αέρα στα πανιά του Estelle και απαιτούμε να τερματιστεί άμεσα ο αποκλεισμός της Γάζας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: