Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Απεργία πείνας στο "Μέτωπο της παραλίας" του Σαρωνικού

Φουντώνει το κίνημα στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού. Πριν λίγες μέρες κάτοικοι του Μοσχάτου ξήλωσαν τα συρματοπλέγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στην παραλία, ενώ σειρά έχει τώρα το Ελληνικό που διεκδικεί δυναμικά να αποδοθούν στον δήμο σημαντικά τμήματα της παραλίας που παραμένουν αποκλεισμένα για το κοινό με κάγκελα και λουκέτα.

Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρίστος Κορτζίδης συνεχίζει για 4η μέρα την απεργία πείνας με βασικό αίτημα την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να σταματήσει η κατοχή της παραλίας της περιοχής από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα (δεν πάει παραπάνω από ένας μήνας που οι αντιδήμαρχοι κατήγγειλαν ξυλοδαρμό από ιδιοκτήτη παράνομης επιχείρησης στην περιοχή) και να γίνει αυτή προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας του Ελληνικού είναι αποκλεισμένο από κάγκελα και χρήσεις ασύμβατες με το χαρακτήρα που πρέπει να έχει ως δημόσια περιουσία και κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα αλλά και το γεγονός ότι η μισή παραλία που καταλαμβάνει το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση, ενώ το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά έχει μετατραπεί σε εκμισθωτή της περιοχής σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Ο δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να μη σταματήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων του Ελληνικού: «Να λυθούν οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν σημαντικά τμήματα της παραλίας μας μεταξύ των οποίων και η πρώην πλαζ του Αγ. Κοσμά και οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο δήμο. Η μαρίνα που φιλοξένησε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της ολυμπιάδας του 2004 με τις εγκαταστάσεις της να παραμείνει δημόσια και ναυταθλητική, να μην χτιστεί τίποτα επιπλέον από την ήδη υπάρχουσα δόμηση, το υπόλοιπο τμήμα του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας πέραν της μαρίνας να αποδοθεί στο δήμο, να καθαιρεθεί η περίφραξη του».

Εκτός από την απεργία πείνας του δημάρχου, ο Δήμος Ελληνικού σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της παραλίας και καλεί όλους τους πολίτες και φορείς σε συνάντηση για να συζητηθούν οι τρόποι κλιμάκωσης την Πέμπτη 24 Μάη στις 8 το απόγευμα στο Δημαρχείο. Στην πρόσκληση ο δήμαρχος αναφέρει ότι «δίνουμε και εμείς τη μάχη μας με σκοπό να συμβάλλουμε στην ένταση, μαζικοποίηση και τον συντονισμό του αγώνα, έτσι ώστε να έχουμε νίκες στην υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα».

Περισσότερα και στη σελίδα του Δήμου Ελληνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: