Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ινδία: Οι άγνωστες εξεγέρσεις, ο άγνωστος πόλεμος του 21ου αιώνα

Το βιβλίο «Ινδία: Βαδίζοντας με τους συντρόφους» που κυκλοφόρησε από τη σειρά Κινήματα στον Κόσμο των εκδόσεων Α/συνέχεια, είναι μια συλλογή κειμένων της Αρουντάτι Ρόι και άλλων αγωνιστών και μελετητών για τα κινήματα των Ναξαλιτών και των Αντιβάσι.

Δεκάδες κινήματα για τη γη, ενάντια στις εκτοπίσεις πληθυσμών, τρεις εξεγέρσεις, ένα ισχυρό αντάρτικο κι ένας εξελισσόμενος πόλεμος ενάντια στο λαό, η Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι, συγκροτούν τη σημερινή, πλούσια μα άγνωστη πραγματικότητα μιας από τις ανερχόμενες «δυνάμεις» του υπό διαμόρφωση 21ου αιώνα.

Η μαρτυρία της Αρουντάτι Ροί από τη ζούγκλα της Νταντακαράνια, για το «ποιοι είναι οι Μαοϊκοί», σπάει τον αποκλεισμό τον οποίο τους έχει επιβάλλει το ινδικό κράτος. Μαζί με μια ανθολογία κειμένων που πραγματεύονται ζητήματα της αντίστασης των Αντιβάσι και των Ναξαλιτών, επιχειρείται να δοθεί μια σφαιρική εικόνα του «ουράνιου τόξου» των κινημάτων της Ινδίας, της δράσης τους και του πλούτου τους. Μιας αντιπαράθεσης που βρίσκεται στην καρδιά σύγχρονων προβλημάτων που θέτει η επίθεση και η κρίση του καπιταλισμού στην οργάνωση της αντίστασης των λαών.

"Ίσως 10 χρόνια πριν… ο λαός ακόμα να συζητούσε για το μοντέλο «ανάπτυξης» το οποίο του είχε επιβληθεί από την Νέα Οικονομική Πολιτική. Τώρα η απόρριψη αυτού του μοντέλου είναι καθολική. Είναι απόλυτη. Όλοι από τους υποστηρικτές του Γκάντι μέχρι του Μάο συμφωνούν σε αυτό. Το μόνο ερώτημα τώρα είναι: ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το διαλύσουμε;"

Αρουντάτι Ρόι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το “Tea Party”
και το προτσές της ανισόμερης και συν-δυασμένης ανάπτυξης του καπιταλισμού

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού έχει οδηγήσει σε τρία αλληλένδετα φαινόμενα:

α) Τα βοναπαρτιστικά καθεστώτα τύπου Τσάβεζ και Μοράλες στη Λατινική Αμερι-κή.
β) Την ένταση των αγώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς ωστόσο να μαζικοποιείται η αριστερά.
γ) Το φαινόμενο “Tea Party” στις ΗΠΑ.

Τα φαινόμενα αυτά είναι εκδηλώσεις του προτσές της ανισόμερης και συνδυασμένης ανάπτυξης της κρίσης του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα, και σαν τέτοια πρέ-πει να κατανοηθούν, δηλαδή σαν μέρη ενός Όλου που αναπτύσσονται αντιφατικά.

(....)

___________________________________Μαρξιστική Θεωρία και Πράξη
www.theorystudies.blogspot.com