Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Τσιμέντο να γίνει" ... κι αυτό;

«Τσιμέντο» κινδυνεύει να γίνει και το τελευταίο υπόλειμμα γης στα Τουρκοβούνια, στην πυκνοδομημένη περιοχή της Άνω Κυψέλης, που περικλείεται από τις οδούς Αρκεσίνης, Αντιόπης, Κομμένου Άρτης και Γανυμήδου.

Στην ουσία πρόκειται για το «φρύδι» στην άκρη ενός λόφου ύψους 30 μέτρων, που έχει απομείνει από το παλιό νταμάρι, δίπλα στο οποίο υπάρχει το μοναδικό γήπεδο μπάσκετ γιά την άθληση της νεολαίας της συνοικίας. Μάλιστα με παλιότερη απόφαση (Ιούλιος 1999) το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το είχε χαρακτηρίσει χώρο κοινόχρηστου πράσινου και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η Πολεοδομία της Αθήνας πάντως εξέδωσε πρόσφατα οικοδομική άδεια που προβλέπει την ανέγερση οικοδομής ύψους 27 μέτρων. Το εξαώροφο κτίριο πάνω στο λόφο θα εξέχει 57 μέτρα πάνω από το γήπεδο. Θα κατασκευαστεί επί της βραχώδους οδού Κομμένου Αρτης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 1996, αλλά παραμένει ώς σήμερα αδιαμόρφωτη. Θα «βλέπει» επίσης επί της ανύπαρκτης οδού Παρθενόπης, στην άκρη του γκρεμού! Οι υπηρεσίες βασίστηκαν σε ένα διάγραμμα της δεκαετίας του '60, όταν λειτουργούσε το νταμάρι και ο νομοθέτης θεωρούσε δεδομένη την πλήρη ισοπέδωση του λόφου.

«Είναι το μοναδικό τμήμα του λόφου των Τουρκοβουνίων που απέμεινε, είναι ορατό από μακριά, διατηρεί τη μορφολογία της περιοχής» επισημαίνει η Επιτροπή Κατοίκων Κομμένου Άρτης και ο σύλλογος «Οι φίλοι της Άνω Κυψέλης», που με επιστολή έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος ζητώντας να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία του τοπίου. Παράλληλα έχει προσβάλει διά της δικαστικής οδού την οικοδομική άδεια και διεκδικεί την ακύρωσή της από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, ενώ επαγρυπνεί για να μην ξεκινήσουν οι εκβραχισμοί που είναι απαραίτητοι για τη θεμελίωση του κτιρίου. Η μόνη λύση, όπως επισημαίνουν, είναι να προχωρήσει χωρίς άλλες κωλυσιεργίες η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: