Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Τραμπουκισμοί της αστυνομίας σε κατοίκους της ΒΑ Αττικής

Χθες βράδυ (20:30 - 09/12/2009), πραγματοποιήθηκε από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής κατά των Διοδίων, ενημέρωση των κατοίκων των Αφιδνών για το ζήτημα των Διοδίων που πλήττει καθημερινά τους ίδιους και τους εργαζόμενους της περιοχής τους. Η κουβέντα συγκέντρωσε αρκετούς (πάνω από 100 άτομα) παρά το σαμποτάρισμά της τις προηγούμενες μέρες από «φίλους» της εταιρείας. Τονίστηκε δε, από πολλούς κατοίκους η απουσία των τοπικών δημοτικών φορέων, που έχουν -τουλάχιστον στα χαρτιά- ταχθεί ενάντια στα διόδια (υπογραφές από14 Δήμους και Κοινότητες της Β.Α. Αττικής). Αναφερόμενοι στην πρόσφατη εκβιαστική επανέναρξη της λειτουργίας των μπαρών στα διόδια, οι κάτοικοι πρότειναν και τελικώς ψήφισαν ομόφωνα να αφαιρεθούν συμβολικά το ταχύτερο δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι οι μπάρες είχαν ξανά αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στα διόδια στις 15/11/2009, ενώ ο υφυπουργός μεταφορών κ. Μαγκριώτης (το κόμμα του οποίου υπερψήφισε το νόμο των διοδίων όταν ήταν αντιπολίτευση), κρατώντας τα προσχήματα, είχε δηλώσει δημόσια την ασυμφωνία του με τη λειτουργία των μπαρών στο συγκεκριμένο σημείο. Αμέσως μετά την παραπάνω Συνέλευση, πομπή 40 περίπου αυτοκινήτων πήγε στα διόδια οπού αφαιρέθηκαν όλες οι μπάρες.
Στην επιστροφή, την πομπή προσέγγισαν τζιπ της αστυνομίας και άλλα ασφαλίτικα αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά και με απότομους ελιγμούς επί του δρόμου, που πέρα από την επιδεικνυόμενη ψευτομαγκιά (τα αυτοκίνητα κινούνταν με 20χλμ/ω και πολλοί είχαν τα παιδιά τους μέσα) παραλίγο να προκαλέσουν ατύχημα, ακινητοποίησαν τους κατοίκους χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Επίσης, χωρίς να αποκαλύψουν τα ονόματά τους και με προκλητικό τρόπο (χρησιμοποίησαν ακόμα και ανακριτικούς φακούς στα μάτια οδηγών και συνοδηγών) κατέγραψαν τις πινακίδες όλων των αυτοκινήτων και επικαλούμενοι άνωθεν διαταγές, αρνιόντουσαν για τουλάχιστον μιάμιση ώρα να αφήσουν τον κόσμο να πάρει τα αυτοκίνητά του. Επιπλέον, μετά από μία ώρα επισκέφθηκε τους αστυνομικούς ο προϊστάμενος του σταθμού διοδίων δηλώνοντάς τους ότι έχει μαζί του μάρτυρες (εργαζόμενους στα διόδια) που μπορούν να καταδείξουν ποιοι από όσους βρίσκονταν στην πομπή, αφαίρεσαν τις μπάρες.
Μπροστά σε όλοι αυτή την αστυνομοκρατία, που ελπίζουμε να μην αποτελεί ένα «προειδοποιητικό κατάλοιπο» μίας συμπεριφοράς της αστυνομίας, όπως οι προληπτικές συλλήψεις των προηγούμενων ημερών σε Αθήνα και Πειραιά, έχουμε να δηλώσουμε ότι:
  • Η αφαίρεση των μπαρών δηλώνει την αντίθεσή των κατοίκων και των εργαζόμενων στο καθημερινά επιβαλλόμενο και άδικο χαράτσωμα.
  • Ο αγώνας μας για καθημερινή κατάργηση των διοδίων στην πράξη, καθώς και η πλατύτερη διάδοσή του θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Εκβιαστικές τακτικές και εκφοβισμοί δε θα περάσουν, από όπου κι αν προέρχονται.
  • Καταγγέλλουμε τη πίεση που ασκεί η εταιρεία στους υπαλλήλους της για να παίξουν το ρόλο του χαφιέ απέναντι στους κατοίκους.
  • Για άλλη μια φορά φάνηκε η αγαστή συνεργασία αστυνομίας και Ιδιωτικού Κεφαλαίου για την προάσπιση των συμφερόντων του τελευταίου. Επιστρατεύτηκαν δε μέθοδοι τραμπουκισμού και χαφιεδισμού που μόνο σε περασμένες δεκαετίες μας ξαναγυρίζουν.
  • Οι ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ μεγάλες στη ψήφιση και εφαρμογή του νόμου που στηρίζει τα διόδια (ν.3555/2007). Είναι δεδομένο ότι οι προσχηματικές υποσχέσεις περί μετακίνησης διοδίων, εκπτώσεων κλπ, μόνο εκτονωτικό χαρακτήρα έχουν (εάν βέβαια ποτέ εφαρμοζόντουσαν) και δεν έχουν σκοπό να επιλύσουν κανένα πρόβλημα.
Για να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα τον αγώνα μας, συντονιζόμαστε Πανελλαδικά. Καλούμε όλους τους φίλους και συναγωνιστές να έρθουν το Σάββατο 12/12/2009, 14:00 στο Πανελλαδικό Συντονιστικό κατά των Διοδίων που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (κτίριο Παπαστράτου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οδός Ιάσονος).
Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής
Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής κατά των Διοδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: