Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Μέχρι να πάψουν οι γυναίκες να είναι πολίτες β' κατηγορίας...

Παρουσιάζοντας την πρώτη μελέτη του για την υγεία των γυναικών σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το AIDS είναι σήμερα η κύρια αιτία θανάτου και ασθένειας μεταξύ των γυναικών ηλικία 15 έως 44 ετών.

Είναι πραγματικά μια «αποτρέψιμη τραγωδία», σχολίασε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση των 91 σελίδων.

Οι γυναίκες, είπε, απολαμβάνουν ένα βιολογικό πλεονέκτημα, αφού τείνουν να ζουν 6 έως 8 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Ωστόσο σε πολλά μέρη του πλανήτη υποφέρουν από σημαντικά μειονεκτήματα λόγω της φτώχιας, της περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και τους κοινωνικούς κανόνες που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία των ανδρών.

Το σεξ χωρίς προφύλαξη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρακτική αυτή συνδέεται με το ένα πέμπτο των θανάτων γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Άλλοι παράγοντες είναι η έλλειψη πρόσβασης σε μεθόδους αντισύλληψης καθώς και η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή.

«Οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από αυτές τις μολύνσεις [με HIV], ή δεν μπορούν να το κάνουν, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου. Το ίδιο ισχύει για όσες δεν μπορούν να προστατευτούν από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή να ελέγξουν τη γονιμότητά τους λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην αντισύλληψη» ανέφερε η Τσαν.

«Δεν πρόκειται να δούμε σημαντική βελτίωση στην υγεία των γυναικών μέχρι να πάψουν να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε πολλά μέρη του κόσμου» είπε.

Όσον αφορά την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, είναι σήμερα οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν «ανδρικό» πρόβλημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: