Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Κοινωνική εξέγερση και εκλογές στην Ισλανδία

Ως το πρώτο θύμα της παγκόσμιας κρίσης για την Ευρώπη καταγράφεται η κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Η πάλαι ποτέ υπόδειγμα "επιτυχίας" του νεοφιλελευθερισμού χώρα των μόλις 320.000 κατοίκων δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα της παγκόσμιας κρίσης τον Οκτώβρη. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε υπό το βάρος εξωτερικών δανείων που είχαν συνάψει οι τράπεζες, τα οποία ξεπερνούσαν κατά 12 (!) φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ, πληθωρισμό στα όρια του 13% και εκτίναξη της ανεργίας στο 8,6% για το 2010 ανάγκασε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για κίνδυνο «εθνικής χρεοκοπίας» και οδήγησε την Ισλανδία σε δανεισμό 10 δις δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Ρέικιαβικ ξεκίνησαν στα τέλη του Σεπτέμβρη και μετά τις γιορτές απέκτησαν διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης.
Σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπόδειγμα «κοινωνικής γαλήνης», την τελευταία βδομάδα πλήθος κόσμου επιτέθηκε με αυγά στον πρωθυπουργό τρέποντάς τον σε φυγή, 2000 οργισμένοι διαδηλωτές (σα να γινόταν στην Αθήνα διαδήλωση 75.000 ανθρώπων) επιτέθηκαν στη βουλή σπάζοντας πόρτες και τζάμια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της φιλελευθεροποίησης της Ισλανδικής οικονομίας.
Κάτω από το βάρος της εξέγερσης ο πρωθυπουργός της συμμαχικής κυβέρνησης ανάμεσα στο δεξιό «Κόμμα της Ανεξαρτησίας» που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια και στο μικρότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αναγκάστηκε σήμερα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 9 Μάη.
Περισσότερα για το πως ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: