Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη του 1966

Σαν σήμερα το 1966, το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης στη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (22 Μάη 1963), καταδικάζει με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και κρίνοντας πως “δεν διέπραξαν τα αδικήματα κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια”, τους Σπύρο Γκοτζαμάνη -ιδιοκτήτη του τρίκυκλου που έγινε συνώνυμο της παρακρατικής βίας- σε 11 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση «βαριών σωματικών κακώσεων(!)» και Μανώλη Εμμμανουηλίδη σε 8,5 χρόνια για «συνέργια». Μικρότερες ποινές λίγων μηνών επιβάλλονται στον γνωστό δοσίλογο Ξενοφώντα (Φον) Γιοσμά, πρόεδρο της παρακρατικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Aγωνιστών και Θυμάτων Eθνικής Aντιστάσεως» και αξιωματικό του Γ’ Pάιχ και οκτώ άλλους τραμπούκους για «διατάραξη κοινωνικής ειρήνης» (!)

Η ανακριτική ομάδα υπό τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, παρά τις προσπάθειες της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και παρά τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωσταντίνου Κόλλια (μετέπειτα πρωθυπουργός της Χούντας) είχε στοιχειοθετήσει κατηγορίες για 31 άτομα ανάμεσά τους και για τρανταχτά ονόματα της πανίσχυρης τότε χωροφυλακής Θεσσαλονίκης, όπως οι Κωνσταντίνος Μήτσου, επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Ευθύμιος Καμουτσής, διευθυντής αστυνομίας, Κωνσταντίνος Δόλκας, Εμμανουήλ Καπελώνης, διοικητής του αστυνομικού τμήματος Τούμπας και άλλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν για «παράβαση καθήκοντος» (!).

Όλους αυτούς παρά την πρόταση του εισαγγελέα Παύλου Δελαπόρτα, οι ένορκοι τους έκριναν αθώους. Μαζί τους αθωώθηκε και όλος ο εσμός του παρακράτους και των ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονταν πίσω από την οργάνωση της δολοφονίας. Οι ηθικοί αυτουργοί παρέμειναν «γνωστοί άγνωστοι». Η απόφαση των ενόρκων ήταν ότι ο Λαμπράκης «δεν εδολοφονήθη».

Οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης αμνηστεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα από τη χούντα, ενώ εκτοπίστηκαν στη Γυάρο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη και συνελήφθη και φυλακίστηκε για μήνες ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο Γιώργος Τσαρουχάς, μάρτυρας στη δίκη που είχε τραυματιστεί στην επίθεση εναντίον του Λαμπράκη δολοφονήθηκε με βασανιστήρια το 1968

Δεν υπάρχουν σχόλια: