Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Παροιμίες για σκεπτόμενους ανθρώπους

Όπως κάθε χρόνο οι εκδόσεις Α/συνέχεια κυκλοφόρησαν το θεματικό τους ημερολόγιο για το 2009, που φέτος είναι αφιερωμένο στις παροιμίες.

Έχουν στ’ αλήθεια να μας πουν πράγματα οι παροιμίες σήμερα ή αποτελούν στοιχείο ενός τρόπου ζωής και επικοινωνίας πολύ μακρινού από τον δικό μας; Υπάρχουν παροιμίες χρήσιμες για τους προοδευτικούς ανθρώπους, για τη σημερινή Αριστερά; Το ημερολόγιο υποστηρίζει πως ναι και με αυτήν την πεποίθηση σας παραθέτει γνωστές και λιγότερο γνωστές παροιμίες που αξίζουν να μας κάνουν να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε αν μας λένε κάτι στις σημερινές συνθήκες ζωής και δράσης, ατομικές και συλλογικές.

Το ημερολόγιο -εικονογραφημένο από το Ζαχαρία Ψαράκη, περιέχει παροιμίες που είτε απ’ την καλή είτε απ’ την ανάποδη, μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγοί για προβληματισμό και πράξη. Μαζί τους και μικρά σχόλια που αναδυκνείουν κάποιες πλευρές και συνδέουν τις παροιμίες με τη σημερινή πραγματικότητα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Βασίλη Δαλκαβούκη, λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, σχετικά με τις παροιμίες, ως τμήμα του λαϊκού πολιτισμού.

Τέλος, παρατίθεται μια θεματική λίστα με παροιμίες προς τέρψη και… συμπλήρωση ενώ όπως πάντα περιλαμβάνονται χρήσιμες καθημερινές πληροφορίες και βοηθήματα όπως πλήρες εορτολόγιο και ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: