Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Στην Τουρκία τα βασανιστήρια και οι θάνατοι συνεχίζονται


Η Επιτροπή Αλληλεγγύησς με τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν καλεί αύριο Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα σε συγκέντρωση καταγγελίας του καθεστώτος της Άγκυρας με αφορμή τη δολοφονία του αγωνιστή Ενγκίν Τζεμπέρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Λαϊκού Μετώπου», ο 29χρονος εργάτης Ενγκίν Τζεμπέρ συνελήφθη στις 28 Σεπτέμβρη, μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του, επειδή διένειμε το αγωνιστικό έντυπο «YURUYUS» («Πορεία»-για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό). Το περιοδικό παρά την υποτιθέμενη ελευθερία τύπου στην Τουρκία έχει δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις, έχουν κλείσει τη σελίδα του στο internet, ενώ διανομείς του έχουν και παλιότερα απρόκλητα πυροβοληθεί από τις αρχές ασφαλείας στη μέση του δρόμου (πέρσι 17χρονος διανομέας έμεινε ανάπηρος μετά από πυροβολισμό).
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας του Σαρίγερ και στη συνέχεια στις φυλακές Μέτρις. Σαν συνέπεια των βασανιστηρίων που υπέστησαν εκεί ο Ε. Τζεμπέρ έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Οκτώβρη.
Στην ανακοίνωσή του το «Λαϊκό Μέτωπο» διακηρύττει πως «ο επαναστατικός Τύπος, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, είναι αποφασισμένος να γράφει την αλήθεια, να ενημερώνει τον λαό, να είναι η φωνή του λαού και του αγώνα. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η εξουσία και η αστυνομία» και απαιτεί «Να συλληφθούν επειγόντως οι φονιάδες του Ενγκίν Τζεμπέρ. Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που βασάνισαν τον Ενγκίν Τζεμπέρ, ο Διευθυντής και οι φύλακες των φυλακών Μέτρις και να παυθούν ο Διευθυντής Ασφάλειας και ο Νομάρχης της Ιστάνμπουλ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: