Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Τσε Γκεβάρα


Στις 9 Οχτώβρη του 1967, δολοφονήθηκε από πράκτορες της CIA στην Κολομβία, ο Τσε Γκεβάρα. 41 χρόνια μετά στο πρόσωπό του εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ένα φλογερό ανιδιοτελή επαναστάτη.

Ο Τσε Γκεβάρα δεν είναι «σακάκι που μπορεί να το φορέσει ο καθένας». Ενάντια στο εμπορικό προϊόν «Τσε» (μπλουζάκια, δίσκοι, κροκοδείλια αφιερώματα στα ΜΜΕ) που χρόνια τώρα μας πουλάνε έναν «Τσε» ξεδοντιασμένο κι αιθεροβάμονα, έναν «Τσε» φιμωμένο και αβλαβή, αλλά και κόντρα στη χρήση του από μερίδες της Αριστεράς ως «ντεκόρ» στα παχιά λόγια περί «εξέγερσης» και «κοινωνικών πολέμων», την ίδια ώρα που αδιαφορούν για τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του, ας μελετήσουμε την προσφορά του και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έδρασε, έτσι που η εμπειρία της δεκαετίας του '60 να γίνει ένα ακόμα όπλο για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Γιατί είναι απαραίτητο, αν κάποιος θέλει να μιλήσει ουσιαστικά για τον Τσε, να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από αυτή τη δεκαετία των ανολοκλήρωτων επαναστατικών θυελλών.

Διαβάστε: Θέσεις του ΚΟ της Α/συνέχεια για τον Τσε Γκεβάρα.
Αρχείο κειμένων του Τσε Γκεβάρα
Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: