Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Φεστιβάλ Αφρικανικού κινηματογράφου αφιερωμένο στον Πατρίς Λουμούμπα

Αύριο 11 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Σαλβαντόρ Αλιέντε. Έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, την ώρα που η χούντα του Πινοσέτ κατέλυε τη δημοκρατία και βομβάρδιζε το προεδρικό μέγαρο.
Δυστυχώς λίγο η τεμπελιά, λίγο άλλες υποχρεώσεις, δεν μου επέτρεψαν να γράψω νωρίτερα, για το κινηματογραφικό αφιέρωμα που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.
Αύριο όμως Πέμπτη 11/9 ξεκινάει ένα άλλο αξιόλογο κινηματογραφικό αφιέρωμα για την «ξεχασμένη» από τον πολύ κόσμο -όχι όμως και από τις αρπακτικές ξένες πολυεθνικές- «μαύρη» ήπειρο. Τη λεηλατημένη και κατεστραμμένη από τον παλιό –αλλά και νέο αποικισμό– Αφρική.

Από αύριο λοιπόν ως και την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη στον κινηματογράφο «Αφαία» στην Καλλιθέα (Δημοσθένους 96) θα διεξαχθεί το 1ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου. Στα πλαίσιά του θα προβληθούν 27 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ –τα περισσότερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα – καθώς και 7 ταινίες με θέμα την Αφρική απ’ όλο τον κόσμο. Εκτός από τις προβολές, το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μουσική και χορό από αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα. Οι περισσότερες από τις ταινίες αναφέρονται στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αφρικής από τη Δύση, στις οικολογικές καταστροφές και την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε έναν αγωνιστή, σύμβολο για ολόκληρη την Αφρική. Στον δολοφονημένο (το 1961) πρώτο εκλεγμένο πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα, που πάλεψε να οικοδομήσει ένα ανεξάρτητο κράτος ενάντια στην τότε Βελγική αποικιοκρατία, που «χάρισε» μεν στη χώρα την ανεξαρτησία της, όχι όμως και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Η πρωθυπουργία του κράτησε μόλις 10 εβδομάδες, και ανατράπηκε από το πραξικόπημα του Μομπούτου που στηρίχτηκε από τις δυτικές δυνάμεις. (Διαβάστε από το blog Της γης οι κολασμένοι)
Αύριο Πέμπτη θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία «Lumumba» του Ραούλ Πεκ την οποία και θα προλογίσει ο γιος του δολοφονημένου –κατ’ εντολή της Δύσης– ήρωα του Κονγκό, Φρανσουά Λουμούμπα που βρίσκεται στην Ελλάδα ειδικά για το φεστιβάλ.

Ανάμεσα στις 27 ταινίες δείτε περιλήψεις και ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ, ξεχωρίζουν το ντοκιμαντέρ «Κομμάντο: Οι ομολογίες ενός δολοφόνου» όπου γερμανός μισθοφόρος εξιστορεί τα εγκλήματά του στον εμφύλιο του Κονγκό, οι ταινίες «Goodbye Bafana» με θέμα το απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική, και «Munyrangabo» γύρω από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, ενώ θα προβληθούν και τα ντοκυμαντέρ «Η Αυτοκρατορία στην Αφρική» του Αμερικανού Φίλιπ Ντιάζ, που σημειώνει: «Η “μαύρη ήπειρος” αποτελεί για τους Δυτικούς τη μεγαλύτερη αποθήκη πρώτων υλών και φυσικού πλούτου… Τα εγκλήματα που οι πολιτισμένοι Δυτικοί διέπραξαν για να τα αποκτήσουν δεν είναι γνωστά σε όλους. Η Σιέρα Λεόνε είναι ένα από αυτά..." και «ABC Africa» του Ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι, με θέμα τον όλεθρο του AIDS και του εμφύλιου πολέμου στην Ουγκάντα

Από ελληνικές συμμετοχές στο φεστιβάλ υπάρχουν το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για τον Νίγηρα «ΔΕΛΤΑ, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου» και «HOME - η δική μου Σιέρρα Λεόνε» της Πανδώρας Μουρίκη, όπου μια δεκατετράχρονη γεννημένη στην Ελλάδα, περιγράφει την καθημερινότητά της στην Αθήνα και στην πατρίδα της μητέρας της που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: