Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές...

Ένα χρόνο μετά την περσινή τραγωδία στην Πελοπόννησο κι ενώ η περιβόητη «αποκατάσταση» και οι «αποζημιώσεις» έχουν μείνει στα χαρτιά, η Ολυμπία κάηκε ξανά. Σύμφωνα με το left.gr και την Καθημερινή, πυρκαγιά καίει μια από τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις που γλίτωσαν πέρσι, κοντά στο χωριό Σμίλα του δήμου Ολυμπίας, 11 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Πυρκαγιές μαίνονται ακόμα σε δασική έκταση στο Γύθειο και στο Σιδηρόκαστρο Λακωνίας.

«Δεν θα τους ξεχάσουμε όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας» έλεγαν πέρσι τέτοια εποχή κυβερνητικά στόματα. Και φυσικά ... τους ξέχασαν, όταν τέλειωσαν μετά από λίγο καιρό και οι εκλογές.
Η εγκληματική εγκατάλειψη των κατεστραμμένων από τις περσινές πυρκαγιές περιοχών της Πελοποννήσου, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα που έρχεται να συμπληρώσει το έγκλημα των περσινών πυρκαγιών και της κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας.
Η πλειοψηφία των πυρόπληκτων παραμένουν άστεγοι, αφού πρώτα παίχτηκε πάνω στις πλάτες τους ένας τεράστιος εκλογικός μηχανισμός εξαγοράς και εξευμενισμού, με το μοίρασμα των αλησμόνητων τριχίλιαρων.
Όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών, μέχρι πριν λίγους μήνες, από τα 307 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη του εισοδήματος αλλά και τα έργα στον νομό Ηλείας, είχαν καταβληθεί μόνο 4 εκατομμύρια, ενώ οι αγρότες δεν είχαν λάβει ακόμα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών παραμένει ανέγγιχτο, καθώς είναι τέτοιοι οι όροι που μπαίνουν σε όσους έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί η αίτηση για ανοικοδόμηση κατεστραμμένης οικίας χρειάζονται 3.000-4.000 για έξοδα μηχανικού. Πού θα τα βρουν οι εντελώς κατεστραμμένοι οικονομικά άνθρωποι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: