Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Ο Ίλαν Πάπε στο 13ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Στο πλαίσιο του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (Άλσος Γουδή, 4-5-6 Ιουλίου), ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα οργανώνει το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 8:00 ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

«1948-2008: 60 χρόνια προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους».
Εισηγητής στη συζήτηση θα είναι ο ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Πάπε.

Ο Ιλάν Πάπε είναι καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ. Από το 1984 έως το 2007 ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χάιφα. Ανήκοντας στην γενιά των νέων ισραηλινών ιστορικών, κατέρριψε με την εμπεριστατωμένη έρευνά του τους ισραηλινούς εθνικούς μύθους γύρω από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Με το έργο του απέδειξε ότι οι Παλαιστίνοι εκδιώχθηκαν από την ιστορική Παλαιστίνη ύστερα από την εφαρμογή ενός προαποφασισμένου σχεδίου του σιωνιστικού κινήματος. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε πραγματικό σοκ στην ισραηλινή κοινωνία γιατί ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιωνόταν η παλαιστινιακή εθνική αφήγηση από ισραηλινούς επιστήμονες. Με το έργο του ο Πάπε κέρδισε παγκόσμια φήμη αλλά και πολλούς ορκισμένους εχθρούς.
Ο Πάπε δεν είναι, όμως, μόνο ένας σπουδαίος επιστήμονας, αλλά και ένας αποφασισμένος ακτιβιστής ενάντια στην κατοχή. Συμμετέχει σε όλες τις αντικατοχικές-ειρηνιστικές πρωτοβουλίες και υποστηρίζει σθεναρά την προοπτική ενός κοινού παλαιστινοϊσραηλινού κράτους χωρίς κατοχή και απαρτχάιντ. Το 1996 συμμετείχε στις λίστες του (υποστηριζόμενου από το ΚΚ Ισραήλ) Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη. Το 2007 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το πανεπιστήμιο της Χάιφα όταν υποστήριξε το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στα ισραηλινά πανεπιστήμια.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ιστορία της Σύγχρονης Παλαιστίνης»

Αθήνα 1/7/08
Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

www.intifada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: