Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Δυό σημαντικά βιβλία για τον Μάη του '68

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Α/συνεχεια δύο νέα βιβλία με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το Μάη του ’68.

'68 Ντοκουμέντα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο (372 σελ. 24,00 ευρώ)
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια σειρά από ντοκουμέντα της πολύμορφης εξέγερσης που συγκλόνισε τον κόσμο. 68 κείμενα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο, 68 ντοκουμέντα αγωνιστών, ομάδων, οργανώσεων και κομμάτων τα οποία καλύπτουν μια δεκαπενταετία (1960-1975) επαναστατικών αγώνων όπως ξεδιπλώθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το Παρίσι στο Σαντιάγκο και από το Σικάγο στη Σαϊγκόν.

«Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε», έλεγε ο Μάο. «Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο», ήταν ένα σύνθημα του γαλλικού Μάη. Μέσα από τα ντοκουμέντα αυτού του βιβλίου αναδεικνύεται το εύρος και το βάθος της κριτικής και της αμφισβήτησης που άσκησαν τα κινήματα σε όλους τους τομείς. Δείτε εδώ ολόκληρη την εισαγωγή των εκδόσεων Α/συνέχεια

Κινηματογράφος και '68: Οπλισμένες κάμερες, επιμέλεια Χρήστος Γιοβανόπουλος (160 σελ. 12,00ευρώ)
Ένα βι
βλίο για τη σχέση του κινηματογράφου με τα επαναστατικά κινήματα και την κριτική σκέψη του ΄68 και για τις ριζικές αλλαγές που προκάλεσε στο ίδιο το κινηματογραφικό μέσο. Ένα βιβλίο που κινείται πέρα από το πώς ο κινηματογράφος κατέγραψε το ΄68, αναδεικνύοντας την ανάγκη κατάργησης των διαχωρισμών ανάμεσα σε ειδικούς και μη, σε δημιουργούς και θεατές, σε «παραγωγούς» και «καταναλωτές» τέχνης.

Μέσα από ντοκουμέντα της εποχής, κείμενα κινηματογραφιστών και κινηματογραφικών ομάδων που ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα στο κίνημα και στον κινηματογράφο, το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε μια πλευρά της κινηματογραφικής και κοινωνικής ιστορίας που παραμένει ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Μάη έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες πολύμορφες εκδηλώσεις.(Δείτε το πλήρες πρόγραμμα)

Ανάμεσά τους θα γίνουν και βιβλιοπαρουσιάσεις

Στη Νίκαια
Στις 19 Μάη, στον Πολιτιστικό χώρο ΧΑΜΑΜ (Μυλασών & Αρμενίων Προσκόπων), θα παρουσιαστεί το «68 ντοκουμέντα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο». Θα προβληθούν σλάιντς και το ντοκυμαντέρ της ομάδας Newsreel, «1η Μάη – Μαύροι Πάνθηρες», 1969.

Στις 23 Μάη, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (πρώην Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245) θα παρουσιαστεί το «Οπλισμένες κάμερες – Κινηματογράφος και ‘68», και θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ της ομάδας Newsreel,
“Off the Pig – Μαύροι Πάνθηρες”, 1968

Στον Κορυδαλλό
Στις 14 Μάη στις 19:30, στο Καφέ ΑΝΤΙ (Μ.Αλεξάνδρου 35, πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός), θα παρουσιαστεί το βιβλίο “68 ντοκουμέντα μιας γενιάς που άλλαξε τον κόσμο”. Θα προβληθούν σλάιντς και το ντοκυμαντέρ της ομάδας Newsreel, «1η Μάη – Μαύροι Πάνθηρες», 1969.

Στην Πάτρα
Στις 16 Μάη 8:30μ.μ. στο βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία" θα γίνει παρουσίαση και των δύο βιβλίων, από τους Περικλή Κοροβέση, Χρήστο Γιοβανόπουλο, Γιάννη Σκαλιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: