Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας με αίτημα, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Πέμπτη 10 Απριλίου
Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης.

Όλοι, όλες στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κολωνακίου.
Οι Ζαπατίστας δεν είναι μόνοι!

Ανακοίνωση από την Ανοικτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), οι ιθαγενείς λαοί Ζαπατίστας υφίστανται μια νέα, ενορχηστρωμένη επίθεση από το μεξικανικό κράτος: «νόμιμες» αρπαγές ανακτημένης το 1994 γης, εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί και απειλές εκτοπισμών, απαγωγές, βίαιες επιθέσεις, επαναδραστηριοποίηση παραστρατιωτικών ομάδων, πολιτικοί κρατούμενοι και όμηροι είναι, μεταξύ άλλων, μερικά από τα συγκεκριμένα γεγονότα που συνθέτουν το παζλ. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους, δεκάδες από αυτούς, Ζαπατίστας και μη, εδώ και ενάμιση μήνα ξεκίνησαν απεργίες πείνας. Παρά την πρόσφατη απελευθέρωση 30 απεργών πείνας (στα πλαίσια της απελευθέρωσης κάπου 130 ποινικών κρατουμένων), κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται έγκλειστοι και σε απεργία πείνας.

Η ένταση και το επίπεδο των επιθέσεων υποχρέωσε την Επιτροπή της Έκτης
του EZLN να αναστείλει την περιοδεία που προετοίμαζε για τον περασμένο Οκτώβρη σε όλη την κεντρική και νότια χώρα, στα πλαίσια της Άλλης Καμπάνιας.
Αυτό οδήγησε διάφορες οργανώσεις στο Μεξικό και στον κόσμο να αντιδράσουμε στην κλιμάκωση της καταστολής που ασκείται στους λαούς Ζαπατίστας, παίρνοντας πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Αυτονομία των Ζαπατίστας και Ενάντια στον πόλεμο στην Τσιάπας. Μεταξύ των στόχων της Καμπάνιας είναι και μια ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους Ζαπατίστας την Πέμπτη 10 Απριλίου, επέτειο της δολοφονίας του Εμιλιάνο Ζαπάτα, καθώς και η διοργάνωση ενός ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους Ζαπατίστας, το προσεχές καλοκαίρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: