Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Οι αστυνομικές αρχές Μαγνησίας "απαγάγουν" πρόσφυγες

Δελτίο τύπου-Καταγγελία
Βόλος, Παρασκευή 26 Οκτώβρη 2007

Εξήντα τρεις πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και πέντε τουλάχιστο ανήλικοι, προερχόμενοι από το Κασμίρ, μια περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας συνελήφθησαν χθες Πέμπτη κοντά στην Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, και μεταφέρθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου, φρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις.

Σήμερα το μεσημέρι μεγάλη αντιπροσωπεία Αντιρατσιστικών Οργανώσεων και μέλη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, παρά τις συνεχόμενες -και έξω από τις σχετικές οδηγίες- αρνήσεις των Αστυνομικών φρουρών, επισκέφθηκε τους πρόσφυγες, συνομίλησε μαζί τους, προσέφερε είδη ρουχισμού και συνέλεξαν στοιχεία, για να γίνουν οι αιτήσεις χορήγησης Πολιτικού Ασύλου σε 53 από αυτούς, μετά από αίτημά τους.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ανακαλύψαμε πως οι πρόσφυγες δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις Αστυνομικές Αρχές για τα δικαιώματά τους, γεγονός που είναι αντίθετο στις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όμως αυτό τελικά αποδείχτηκε πταίσμα μπροστά σε αυτό που όλοι μας σε λίγο θα γινόμασταν μάρτυρες.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο χώρος έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο γέμισε στην κυριολεξία από πυκνές Αστυνομικές Δυνάμεις, Ασφαλίτες, περιπολικά και 2 Αστυνομικές κλούβες πρωτοστατούντος του Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Ασφαλείας Βόλου.

Με μια επιχείρηση αστραπή –που θα ζήλευαν και δουλέμποροι μεταφορείς- οι Αστυνομικοί ‘πετούσαν’, στις κλούβες, έναν-έναν, τους τρομαγμένους και κατατρεγμένους πρόσφυγες. Ήτανε δε τόση η βιασύνη των αστυνομικών να τους εξαφανίσουν, που τους στοιβάζανε στις κλούβες ξυπόλυτους, αφήνοντας πίσω και όσα ρούχα είχανε προσφέρει οι βολιώτες εθελοντές για την περίθαλψή τους.

Όλοι όσοι ήμασταν παρόντες, προσπαθήσαμε να σταματήσουμε τη μεταφορά των προσφύγων από την πόλη μας, καθώς εκκρεμούσαν οι αιτήσεις τους για πολιτικό Άσυλο, όμως απωθηθήκαμε βίαια από τις δυνάμεις καταστολής.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την χαρακτηριστική απουσία των Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών που είχαν και την ευθύνη φιλοξενίας. Καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες της πόλης μας, να ξανασκεφτούν πολύ καλά πριν μιλήσουν για την όμορφη και φιλόξενη πόλη μας. Εμείς πάντως αισθανόμαστε ντροπή και οργή για τα όσα συμβαίνουν. Σε ότι μας αφορά , θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας που συνεχίζει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες ως άχρηστα απορρίμματα παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη συνεχιζόμενη πολιτική της απόκρυψης των δικαιωμάτων από τη πλευρά της Αστυνομίας και των συνεχών απελάσεων των Προσφύγων από την πλευρά των Ελληνικών Κυβερνήσεων, που έρχεται σε αντίθεση με κάθε διεθνή συνθήκη προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απέναντι στις πολιτικές για μια Ευρώπη ‘φρούριο’ εμείς απαντάμε πως, καμία ζωή δεν είναι λαθραία.

Συντονιστικό Αντιρατσιστικών, Πολιτικών, Κοινωνικών, Οργανώσεων και Πολιτών

1 σχόλιο:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.