Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ

Σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν, στις 9 Οκτώβρη του 1967, εκτελέστηκε στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Από τότε μέχρι σήμερα ο Τσε έγινε το σύμβολο της εξέγερσης και της επανάστασης, όσο κι αν η εικόνα του έγινε brand name που πουλιέται σε επετειακή συσκευασία.
Κι όμως για τους λαούς και ειδικά για τη νεολαία, ο Τσε αποτελεί έναν φλογερό, ανιδιοτελή, σημαντικό επαναστάτη, έναν κομμουνιστή ηγέτη, που με τη ζωή του, τη δράση του, και τον ίδιο τον θάνατό του, μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.
Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έγινε σύμβολο στις κόκκινες σημαίες που ανεμίζουν σε όλο τον κόσμο. Από τον αντιστεκόμενο λαό της Κούβας, τους εξεγερμένους του Αργεντινάτζο, τους νεολαίους που αντιπάλεψαν τον CPE στη Γαλλία, τους αγωνιζόμενους φοιτητές στην Ελλάδα, τους υποστηρικτές της Μπολιβαριανής επανάστασης στην Βενεζουέλα, τους νέους του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, τους αγωνιστές για την κοινωνική δικαιοσύνη και την λαϊκή κυριαρχία όπου γης.

Σήμερα γίνεται πιο ακόμα πιο αναγκαία εκείνη η αριστερά που θα αποτελεί δύναμη ανατροπής και αλλαγής. Που δεν θα φυλακίζει τη σκέψη της και τη δράση της στο σημερινό καταστροφικό κοινωνικό σύστημα. Που καταλαβαίνει ότι οι κόκκινες σημαίες με το πρόσωπο του Τσε δεν συμβολίζουν μόνο τον αγώνα αλλά και μια άλλη κοινωνία.
Σήμερα που η φτώχεια, ο πόλεμος, η κοινωνική αδικία γίνονται καθεστώς για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη... Σήμερα που η έννοια της επανάστασης και της κοινωνικής ανατροπής εξοβελίζεται από την πολιτική σκηνή και τη δημόσια συζήτηση... Σήμερα που πολλοί από τους αρνητές του τον τιμάνε... Σήμερα γίνεται ακόμη πιο πραγματική η έκκληση του Τσε Γκεβάρα: «Όλη μας η δράση είναι μια κραυγή πολέμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και μια παλλόμενη έκκληση για την ενότητα των λαών ενάντια στο μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπινου γένους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...»

Αξίζει επίσης να δείτε το σημερινό αφιέρωμα στις Χαμηλές Πτήσεις ή ένα παλιότερο του

Παρείσακτου και να ακούσετε το μουσικό αφιέρωμα του Allou Fun Marx

1 σχόλιο:

kammenoi είπε...

reportaz xoris sinora gia che, 18/10, stis 22:00, stin erimi et1..monous tous afisane ekei tous kakomoirides...