Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ανθρωπο- Google. Ξεσπαθώνει ο «Μεγάλος αδελφός»

Από την «Καθημερινή» πριν λίγες μέρες

Αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης ανθρώπων. Ελπίδα της εταιρείας είναι να καταχωρηθούν στη μηχανή έξι δισεκατομμύρια ονόματα.

Η Spock.com έχει ήδη καταχωρήσει περίπου εκατό εκατομμύρια ανθρώπους, με τον αριθμό να αυξάνεται σε καθημερινή βάση μέσα από τη δοκιμαστική έκδοση της μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Η επίσημη πλατφόρμα θα κυκλοφορήσει περίπου στα μέσα Αυγούστου.

Η μηχανή αναζήτησης θα είναι παρόμοια με το Google, όπου ο χρήστης εισάγει τους όρους αναζήτησης και λαμβάνει αποτελέσματα σχετικών ιστοσελίδων. Η διαφορά είναι ότι τα αποτελέσματα θα αφορούν πραγματικούς ανθρώπους. Αυτή είναι και η κύρια διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες μηχανές, σύμφωνα με τον Τζέι Μπάτι, αντιπρόεδρο της Spock.com.

Η πρωτογενής πηγή υλικού και πληροφοριών προέρχεται από τα πολλά sites κοινωνικού περιεχομένου που υπάρχουν σήμερα στο Διαδίκτυο, όπου οι χρήστες δίνουν αρκετά στοιχεία, όπως το MySpace και το Facebook. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνουν τη μηχανή παρέχοντας πληροφορίες για τους εαυτούς τους ή για άτομα που γνωρίζουν, ενώ ένα ειδικό πρόγραμμα θα «φιλτράρει» τις πληροφορίες ώστε να περιοριστούν οι λανθασμένες πληροφορίες αλλά και οι ψεύτικες καταχωρίσεις.

Σχετικά με τις ανησυχίες περί προσωπικού απορρήτου, οι ιθύνοντες της Spock.com διαβεβαίωσαν ότι καθένας θα μπορεί να αφαιρεί το προφίλ του από τη μηχανή αναζήτησης εφόσον το επιθυμεί, ενώ θα μπορεί να ρωτήσει την εταιρεία για τις πηγές απ' όπου συγκεντρώθηκαν οι προσωπικές πληροφορίες.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ρεαλιστική απόδοση, πραγματοποίηση του ονείρου κάθε κατασκόπου. Σε κάποιο βαθμό δεν θα είναι κακό, βέβαια, αλλά το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει και τι πληροφορίες θα διαθέτει, πώς θα είναι διασταυρωμένες και τι πληροφορίες θα εμφανίζει τελικά.