Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Υπόγειοι θάλαμοι - κελιά στο Νοσοκομείο Χανίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών (Χανιά)

Με αφορμή το νέο κρούσμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη μας – αυτή τη φορά με την επαναλειτουργία των σιδερόφρακτων υπογείων θαλάμων / κελιών νοσηλείας στο Νοσοκομείο Χανίων – όπου ασθενείς κρατούμενοι των φυλακών νοσηλεύονται σε απαράδεκτες συνθήκες, εμείς ως Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών δηλώνουμε ότι:

Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση των ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν.Χ. που βγάζει στην επιφάνεια το νέο αυτό κρούσμα κρατικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή διάκρισης μεταξύ ανθρώπων και πολύ περισσότερο ασθενών, που χρήζουν ιατρικής συνδρομής.

Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, πολιτική μπαλωμάτων και κάλυψης αναγκών με προχειρότητες και έτοιμες λύσεις, όπου αντί της δημιουργίας Νοσοκομείου φυλακών μετατρέπει σε φυλακή τμήμα του Νοσοκομείου.

Τέλος καταδικάζουμε την περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών υγείας γενικότερα, μόνο σε αυτούς που την «δικαιούνται», δικαίωμα στην υγεία έχουμε όλοι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, Έλληνες και μετανάστες, «ελεύθεροι» και φυλακισμένοι.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποιο λινκ με την ανακοίνωση;
Μήπως μπορείτε να την μεταφέρετε;

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Δυστυχώς δεν μ΄πόρεσα (ακόμα) να βρω την ανακοίνωση των ειδικευόμενων γιατρών. Βρήκα μόνο κάποιες δηλώσεις της προέδρου των γιατρών του ΕΣΥ στο παρακάτω δημοσίευμα από την τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα. (Δεν δίνω link γιατί δεν διατηρεί αρχείο και αύριο δεν θα ισχύει)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ 03/08/07
Υπόγεια “κελιά” στο Νοσοκομείο
Τις αντιδράσεις των γιατρών αλλά και του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών έχει προκαλέσει η λειτουργία “υπόγειων κελιών” νοσηλείας, στο νοσοκομείο Χανίων.
Στα κελιά αυτά νοσηλεύονται πλέον οι άρρωστοι κρατούμενοι καθώς η Αστυνομία, όπως λέει, δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη φρούρησή τους.
Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων Νίκη Μπαρδάτσου, αναφέρει ότι “οι κρατούμενοι όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας νοσηλεύονται στο υπόγειο, όπου τους κλειδώνουν. Η Αστυνομία επικαλείται ότι δεν έχει τόσο προσωπικό για να τους φρουρεί σε κοινούς θαλάμους. Εμείς ως Ενωση Γιατρών ΕΣΥ, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να νοσηλεύονται στο υπόγειο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους φρουρούμενοι, γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι ανθρώπινο αλλά είναι και επικίνδυνο”.
Στο υπόγειο του νοσοκομείου, εκτός από αυτούς τους θαλάμους, υπάρχουν το μηχανοστάσιο, ο νεκροθάλαμος και άλλες εγκαταστάσεις.
Η κα Μπαρδάτσου πρόσθεσε ότι “αν συμβεί κάτι στους υπόγειους θαλάμους ο γιατρός δεν μπορεί να επέμβει άμεσα, ούτε μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται εκεί κατά τη διάρκεια του 24ωρου”.
Οι υπόγειοι θάλαμοι έχουν προκαλέσει και τις αντιδράσεις των ειδικευόμενων γιατρών.
Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού, τονίζουν:
«Με αφορμή το νέο κρούσμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πόλη μας – αυτή τη φορά με την επαναλειτουργία των σιδερόφρακτων υπογείων θαλάμων/κελιών νοσηλείας στο νοσοκομείο Χανίων -όπου ασθενείς κρατούμενοι των φυλακών νοσηλεύονται σε απαράδεκτες συνθήκες- εμείς ως Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών δηλώνουμε ότι:
Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση των ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν.Χ. που βγάζει στην επιφάνεια το νέο αυτό κρούσμα κρατικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή διάκρισης μεταξύ ανθρώπων και πολύ περισσότερο ασθενών, που χρήζουν ιατρικής συνδρομής.
Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, πολιτική μπαλωμάτων και κάλυψης αναγκών με προχειρότητες και έτοιμες λύσεις, όπου αντί της δημιουργίας νοσοκομείου φυλακών μετατρέπει σε φυλακή τμήμα του νοσοκομείου.
Τέλος, καταδικάζουμε την περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών υγείας γενικότερα, μόνο σε αυτούς που τη «δικαιούνται», δικαίωμα στην υγεία έχουμε όλοι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, Έλληνες και μετανάστες, «ελεύθεροι» και φυλακισμένοι».

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ. Πάντως, εάν θα μπορούσε να βρεθεί και η ανακοίνωση, θα ήταν χρήσιμο.

Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Δεν βρήκα την ανακοίνωση αλλά βρήκα αυτό το αναλυτικότατο άρθρο από τον Αγώνα της Κρήτης. Απίστευτο είναι! Ή μάλλον δεν είναι. Όλα τα περιμένουμε σήμερα πια. Περίθαλψη με τα γκλοπ!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, ξέχασα να δώσω το λινκ. Αυτό εδώ είναι:
http://www.agonaskritis.gr/?q=node/2325

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Κι εγώ μόλις τώρα το είδα στην εφημερίδα και είχα σκοπό να σε ενημερώσω. Να 'σαι καλά.