Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

Δίκη διαδηλωτών για το Ξενία Ιωαννίνων

Η ποινικοποίηση των αγώνων για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, μετράει ήδη αρκετά επεισόδια όπως την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον δεντροφύτευσης στο Πεδίον του Άρεως και τις συλλήψεις για το γκρέμισμα των περιφράξεων στο λόφο του Φιλοπάππου.

Αύριο Δευτέρα 2 Ιούλη στα δικαστήρια Ιωαννίνων δικάζονται οι 10 συλληφθέντες Γιαννιώτες, οι οποίοι πριν δύο χρόνια ενώ συμμετείχαν -μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών- σε κινητοποίηση για την υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Ξενία Ιωαννίνων και των 13 στρεμμάτων πάρκου που το περιβάλλον, δέχτηκαν βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ.
Στη δίκη αυτή εκτός από τους 10 πολίτες θα «καταδικαστεί» ή θα «αθωωθεί» η αντίληψη που επιδιώκει να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου στις σύγχρονες πόλεις, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκονται.

Λίγα λόγια για την ιστορία της υπόθεσης

Το φθινόπωρο του 2004, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων χαρακτηρίζει «ζημιογόνο» τη λειτουργία του «Ξενία» και αποφασίζει την του σε ιδιώτη παρά τους δεσμευτικούς όρους του συμβολαίου δωρεάς, με το οποίο το 1985 εκχωρήθηκε το «ΞΕΝΙΑ» από τον ΕΟΤ στον Δήμο Ιωαννιτών. Στις 15 Σεπτέμβρη και παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Ν. Γκόντας προχωρεί, σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και (όπως αναμενόταν) αναδεικνύεται πλειοδότης εταιρεία «Ακτή Αριάδνη» του επιχειρηματία Κ. Μήτση, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων και εκδότη του δεύτερου «Αδέσμευτου Τύπου» και της «Βραδυνής».

Στη θέση του Ξενία που κατέχει δομημένη επιφάνεια 4.800 τ.µ., 60 δωμάτια και 113 κλίνες η πλειοδότρια εταιρεία προβλέπει την ανέγερση νέου ξενοδοχείου με κάλυψη 10.000 τ.µ., ύψος 15 μέτρα, 5 ορόφους, 250 δωμάτια και 500 κλίνες. Η επένδυση ανέρχεται σε 13,5 εκ. ευρώ και θα δίνει ένα μίσθωμα 780.000 ετησίως για 35 χρόνια. Κι όλα αυτά στον παραδοσιακό χώρο αναψυχής Κουραμπά και μέσα σε αλσύλλιο 13 στρεμμάτων, από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφαίνεται ότι το κτιριακό συγκρότημα μπορεί να κατεδαφιστεί και ο δήμος εκδίδει την άδεια κατεδάφισης σε χρόνο ρεκόρ.

Οι αντιδράσεις των πολιτών κλιμακώνονται. Σχηματίζεται Επιτροπή Αγώνα και µε οργανώνονται πορείες, εκδηλώσεις και καταλήψεις. Στις 8 Ιούνη του 2005, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συζήτηση στο χώρο του «Ξενία». Την ώρα της εκδήλωσης, εμφανίζεται η αστυνομία µε μηνύσεις για «παραβίαση οικογενειακού ασύλου» κατά πολιτών που συμμετέχουν στην επιτροπή, μηνύσεις που όπως καταγγέλλεται είχαν κατατεθεί στην Αθήνα μιάμιση ώρα πριν γίνει η συγκέντρωση (!). Ο κόσμος αρνείται να τους παραδώσει στις αρχές και ακολουθεί σύρραξη που καταλήγει σε 10 συλλήψεις και ξυλοδαρμό αδιακρίτως των συγκεντρωμένων που ξεπερνούσαν τους 150. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνελήφθη ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδηµητρίου, ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του, καθώς και άτομο µε ειδικές ανάγκες!» ). Τα επεισόδια προκάλεσαν την αγανάκτηση των Γιανιωτών. Το ίδιο βράδυ μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό μέγαρο απέτρεψαν το αυτόφωρο και οδήγησαν στην απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ την επόμενη μέρα εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι και φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.

Τελικά και παρά τις αντιδράσεις το Ξενία γκρεμίζεται το Μάη του 2006 μετά από την απόρριψη σχετικής προσφυγής.

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τα «επεισόδια» στο Ξενία, δεν σταμάτησαν οι επιθέσεις και η λασπολογία ενάντια σε μέλη της επιτροπής αγώνα πολιτών που συνεχίζει να αντιστέκεται στην καταστροφή του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πέρα από τις αστυνομικές απειλές και παρενοχλήσεις μέλη της επιτροπής έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμό τους από τον επονομαζόμενο «ρουφιάνο του Ξενία», που τον Ιούνιο του 2005 λέγεται πως υπεδείκνυε στην τοπική ασφάλεια ποιοι πολίτες έπρεπε να συλληφθούν στη διάρκεια της κατάληψης. (Στοιχεία από το περιοδικό «Γαλέρα» και την Ελευθεροτυπία 4/10/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: