Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Χανιά: Ξυλοδαρμός Ιρακινού Πρόσφυγα από αστυνομικούς


Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας , στην Αγορά την Τρίτη 12-6-07 στις 19.00

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών καταγγέλλει το νέο κρούσμα αυθαίρετης και βάναυσης συμπεριφοράς των τοπικών αστυνομικών αρχών απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο άνθρωπο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1/6 πρόσφυγας από το Ιράκ βρέθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων για να καταθέσει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο Ιρακινός είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του ασύλου από την Αθήνα, όπου η αρμόδια υπηρεσία - η οποία αποφάνθηκε ότι δικαιούται να το ζητήσει - τον έστειλε πίσω στα Χανιά. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στο «μέγαρο» χωρίς κάποιον δικηγόρο – που άλλωστε δεν ήταν απαραίτητο - αποδείχτηκε τελικά ότι θα έκρινε και την υποδοχή που θα επιφύλασσαν τα κρατικά όργανα στο αίτημά του. Οι αστυνομικοί, με βρισιές και χλευασμούς, του έκαναν σαφές ότι ανάλογα με τα κέφια τους ικανοποιούν αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, και όταν ο άνθρωπος επέμεινε, τον ξυλοκόπησαν άγρια. Η βαναυσότητα τους ήταν τόσο απροκάλυπτη, που τον πέταξαν έξω από το κτήριο αιμόφυρτο, χωρίς καν να τον συλλάβουν προφασιζόμενοι μια ψευδή κατηγορία, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και διέγνωσαν τα σημάδια του ξυλοδαρμού. Αμέσως μετά επικοινώνησε μαζί μας και μας κατήγγειλε το συμβάν.

Είμαστε όλοι μάρτυρες, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, μιας ολοένα εντεινόμενης επίδειξης αντικοινωνικής συμπεριφοράς από την αστυνομία, η οποία ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή είναι. Όσον αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες – απέναντι στους οποίους η βαναυσότητα των σωμάτων ασφαλείας τυγχάνει και της λιγότερης δημοσιότητας – είναι ξεκάθαρο ότι η μεταχείριση αυτή είναι οργανωμένη λίγο ως πολύ και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό - που δεν είναι μεμονωμένο - αντικατοπτρίζει την απροθυμία της κεντρικής πολιτικής εξουσίας να χορηγεί σε πρόσφυγες πολέμου πολιτικό άσυλο, στην ουσία δηλ. να τους αποδέχεται ως πολίτες αυτής της χώρας. Όταν οι πόλεμοι φουντώνουν ολοένα στη γειτονιά μας – και με τη πολύπλευρη συμμετοχή του ελληνικού κράτους – μοιραίο επακόλουθο είναι ότι οι κατατρεγμένοι των πολύπαθων αυτών περιοχών θα αναζητήσουν όπου μπορέσουν άσυλο για να επιβιώσουν.

Εάν τώρα οι αμυδρές ελπίδες που αφήνει το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου , εξανεμίζονται στην πράξη από τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών υπαλλήλων που είναι εντεταλμένοι να το διεκπεραιώσουν , τότε τα πράγματα γίνονται τραγικά για τους αιτούντες πρόσφυγες. Το γεγονός δε ότι ένας από αυτούς βρίσκει το θάρρος να το καταγγείλει δημόσια , καθιστά όλους μας , κάθε ευαίσθητο και δημοκρατικό άνθρωπο , υποχρεωμένο ηθικά και ουσιαστικά , να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές ένστολων οργάνων και να απαιτήσει τη παραδειγματική τιμωρία τους.

Εμείς , Έλληνες και μετανάστες του Στεκιού δεν έχουμε άλλη επιλογή από το δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης , νομικής και κινηματικής , σ’ αυτό το νέο θύμα παραβίασης κάθε έννοιας ανθρώπινου , ατομικού και πολιτικού δικαιώματος και καλούμε σε μαζική συμμετοχή των Χανιωτών στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας , στην Αγορά την Τρίτη 12-6-07 στις 19.00

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν ακριβώς ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό θα ήταν καλά. Η πολιτική τακτική της κυβέρνησης και η πολιτική βία των προηγούμενων ετών (σε συνδυασμό με τα μεγάλα ψέματα-συντεχνιακές υποσχέσεις που έδιναν υπό την υπόσχεση ότι βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης στην ελληνική κοινωνία έκαναν την αστυνομία ακόμα πιο σκληρή.

monahikoslikos είπε...

Να μακαρίζει τον Αλάχ που δεν εκπυρσοκρότησε και κανένα ευαίσθητο αστυνομικό πιστόλι.
Πάλι καλά που την έβαλε μόνο με μερικές ψιλές ή χοντρές (αδιάφορο).