Σάββατο, 24 Μαρτίου 2007

Ο Υμηττός εκπέμπει SOS


ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ!


Η Αθήνα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Υμηττός, που αποτελεί μια ανάσα ζωής, δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και κινδυνεύει άμεσα. Πέρα των υφιστάμενων εδώ και δεκαετίες στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, πέρα των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών που ξεφύτρωσαν σχετικά πρόσφατα, πέρα των νομότυπων και αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων, νέα σχέδια εξυφαίνονται και προωθούνται με αποδέκτη τον Υμηττό. Αναφερόμαστε εντελώς συνοπτικά, σε μερικά από αυτά τα σχέδια που αφορούν τη νοτιοανατολική περιοχή της Αθήνας:
Στον Βύρωνα, προγραμματίζεται η μεταφορά στον Υμηττό του δημαρχείου, των οικονομικών, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και η δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, δημοτικού ξενώνα, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, γραφείων και αποθηκευτικών χώρων. Επίσης προγραμματίζεται η ανέγερση ενός μεγάλου παιδικού σταθμού σε δημόσια αναδασωτέα έκταση. Παράλληλα, η Εκκλησία της Ελλάδος εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα σχέδιά της για την κατασκευή στον Υμηττό, στην περιοχή του Καρέα (ή στην περιοχή της Αγ. Ελεούσας), του λεγόμενου «Συνοδικού Κέντρου», συνολικής δομημένης επιφάνειας 67.000 τ.μ.
Στα όρια Ηλιούπολης - Βύρωνα (περιοχή «Διάνα»), έχουν προς το παρόν ανακοπεί από το ΣτΕ τα σχέδια της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Ηλιούπολης, για την κατασκευή ενός τεράστιου σχολικού συγκροτήματος εντός του δασικού χώρου.
Στα όρια Αργυρούπολης - Ηλιούπολης, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, η ΔΕΗ κατασκεύασε αυθαίρετα και λειτουργεί παράνομα ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 150.000 Volt, ενώ ύστερα από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, απετράπη προς το παρόν η κατασκευή ενός μεγαλύτερου ΚΥΤ 400.000 Volt.
Στη Γλυφάδα, το παραδικαστικό κύκλωμα προωθεί το ξεπούλημα 620 στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό, ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής αντιστέκονται στην αυθαιρεσία.
Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί τα σχέδιά του για την κατασκευή του νοτίου τμήματος της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, πάνω από τον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Δηλαδή, ενός αυτοκινητόδρομου αντίστοιχου της Εθνικής και της Αττικής Οδού, ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί με τον νέο οδικό άξονα που θα ενώνει το αεροδρόμιο των Σπάτων με την παραλία του Σαρωνικού και τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος τουλάχιστον 10.000 κατοίκων.

Από όσα αναφέρονται συνοπτικά παραπάνω, προκύπτει ότι ο Υμηττός από πνεύμονας ζωής, σχεδιάζεται να μετατραπεί άμεσα σε έναν χώρο «κοινωφελών» (Wink κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων.
Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημασία του Υμηττού ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας και πιστεύοντας ότι έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε αυτήν τη μοναδική κληρονομιά που απέμεινε στην περιοχή μας, κρίνουμε αναγκαία τη σύσταση μιας «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού», η οποία θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες συσπείρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής - και όχι μόνο.
Ως προτεραιότητα θεωρούμε τη διοργάνωση στις 6 Μαΐου ενός οδοιπορικού στον Υμηττό, καθώς και τη διοργάνωση στις 27 Μαΐου μιας συνάντησης - ημερίδας για τον Υμηττό, με θεματολογία που θα επεξεργαστούμε από κοινού.

19/3/2007

Το κείμενο συνυπογράφουν τουλάχιστον 20 δημοτικές παρατάξεις, Κινήσεις Πολιτών, οικολογικές οργανώσεις, περιβαλλοντικοί σύλλογοι από εννέα (μέχρι σήμερα) δήμους της νοτιοανατολικής Αθήνας.
Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: