Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Αλληλεγγύη στο φοιτητικό αγώνα από το Παρίσι

Πρωτοβουλία ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στο Παρίσι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007, εμείς, έλληνες/ίδες φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες, προχωρήσαμε στη συμβολική κατάληψη-αποκλεισμό του ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Παρίσι σε ένδειξη αλλυλεγγύης στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα της Ελλάδας.

Εδώ και πολλούς μήνες, το φοιτητικό κίνημα στην ελλάδα δίνει μια από τις μεγαλύτερες μάχες στη μεταπολιτευτική του ιστορία. Μια μάχη για την αναχαίτιση των στρατηγικών περαιτέρω επιχειρηματικοποίησης και αυταρχικοποίησης της εκπαίδευσης, τόσο με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 όσο και με το νέο νόμο-Πλαίσιο.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητών αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα, απαντούν στις φιλοκυβερνητικές φιλολογίες περί «μειοψηφιών που κλείνουν τις Σχολές» με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Οικοδομούν ένα κίνημα διαρκείας, μαζικό, μαχητικό, αμεσοδημοκρατικό, ένα κίνημα που η Ελλάδα έχει να γνωρίσει πολλά χρόνια, που διεκδικεί μια διαφορετική εκπαίδευση από αυτή που προετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, πίσω από τους μύθους περί «διαλόγου για την παιδεία» δεν άργησε να φανερωθεί η περιφρόνηση και ο ωμός αυταρχισμός με τον οποίο το ελληνικό Κράτος απαντάει στο φοιτητικό κίνημα. Σε κάθε κινητοποίηση η καταστολή, οι ξυλοδαρμοί, τα δακρυγόνα, οι πυροβολισμοί στον αέρα (για την ώρα), οι συλλήψεις και το ευρύτερο κλίμα τρομοκρατίας από τη μεριά της Αστυνομίας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας υπήρξαν τα γεγονότα της Πέμπτης 8 Μαρτίου όπου η απίστευτης αγριότητας επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατέληξε στον ξυλοδαρμό χιλιάδων διαδηλωτών αλλά και τη σύλληψη 61 από αυτούς, οι οποίοι βαρύνονται με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες. Τη ίδια στιγμή, ενώ 40.000 διαδηλωτές δέχονταν την κρατική καταστολή έξω από τη Βουλή, η κυβέρνηση δε δίστασε να ψηφίσει ένα νόμο που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα, εκπληρώνοντας το στρατηγικό τους ρόλο που έγκειται στη παραπληροφόρηση και την εξαχρείωση του λαού, τα ΜΜΕ υπονομεύουν και στιγματίζουν ασύδοτα τις φοιτητικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.

Κάποιοι από εμάς συμμετείχαμε την περασμένη χρονιά στο κίνημα ενάντια στο CPE, ένα κίνημα που ενέπνευσε και πολλούς μαχόμενους έλληνες φοιτητές. Κάποιοι άλλοι, βαδίσαμε πέρσυ στους ίδιους δρόμους που εξακολουθούν να διαδηλώνουν οι συνάδελφοί μας. Άλλοι, ζήσαμε αυτά τα γεγονότα ως θεατές μέχρι τώρα.

Όλοι μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας για την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και να εκφράσουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Πέρσυ κανείς δεν ήξερε αν αυτό το κίνημα μπορεί να νικήσει, όλοι όμως πίστευαν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί. Φέτος πια, ύστερα από συνολικά πάνω από 4 μήνες καταλήψεων και διαδηλώσεων, η κυβερνητική πολιτική έχει ηττηθεί στη συνείδηση όλων. Το εκπαιδευτικό κίνημα μπορεί και πρέπει να νικήσει. Έχει ανάγκη τη στήριξη των εργαζομένων και των σωματείων τους. Δεν είναι αγώνας μόνο των ελλήνων φοιτητών, είναι αγώνας των νέων και των εργαζομένων όλης της ευρώπης που την τελευταία δεκαετία σαρώνεται από την αυταρχική καταστολή και τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην εκπαίδευση και την εργασία.

  • Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των χιλιάδων αγωνιζόμενων νέων στη χώρα μας.
  • Θυμίζουμε στην κυβέρνηση πως το ελάχιστο που της μένει πια να κάνει είναι να αποσύρει άμεσα το νόμο πλαίσιο.
  • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
  • Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών προς τους συλληφθέντες των φοιτητικών πορειών και άμεση απελευθέρωση του προφυλακισθέντα Βασίλη Στεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: