Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Ναϊρόμπι


Συνεχίζονται με επιτυχία για 5η μέρα οι εργασίες του
7ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Ναϊρόμπι της Κένυας.


Είναι η πρώτη φορά που η Αφρική υποδέχεται τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, της πιο μεγάλης συνάντησης κοινωνικών κινημάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, συνδικάτων και Μ.Κ.Ο..
Φέτος, το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ είναι: «peoples struggles, peoples alternatives”
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών πάνω από 50.000 εκπρόσωποι, διανοούμενοι και ακτιβιστές από πάρα πολλές χώρες, από όλες τις ηπείρους, έχουν εγγραφεί στις δραστηριότητες του 7ου Π.Κ.Φ, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή από τα κινήματα της Αφρικής. Το γεγονός αυτό έχει δώσει στις διαδικασίες εξαιρετικό ενδιαφέρον μιας και νέα θέματα όπως η εξάπλωση του ιου HIV/AIDS και οι ευθύνες τόσο των πολυεθνικών όσο και των κυβερνήσεων του Βορρά καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην θεματολογία των συζητήσεων. Ακόμα, θέματα όπως η φτώχεια, το χρέος του τρίτου κόσμου, η παιδική εργασία, τα ζητήματα του νερού, τα μεταλλαγμένα και η χρήση της γης, οι πολυεθνικές και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, καθώς και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτή μεταξύ αφρικανικών χωρών και Ε.Ε, έχουν αποτελέσει για πρώτη φορά ίσως σε τέτοια έκταση κεντρικά θέματα των συζητήσεων.
Από τις συζητήσεις φυσικά δεν λείπουν και θέματα όπως ο πόλεμος, τα προβλήματα των νέων και των μεταναστών, τα δικαιώματα των γυναικών και τα ζητήματα ελεύθερης σεξουαλικής επιλογής, τα ζητήματα της εργασίας και των ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών μέσα από μια πραγματικά παγκόσμια οπτική.

Κατά την διάρκεια των 6 ημερών που θα διαρκέσουν οι εργασίες του 7ου ΠΚΦ θα γίνουν πάνω από 1000 δραστηριότητες σε 106 διαφορετικά σημεία του αθλητικού Κέντρου Kasarani που φιλοξενεί την όλη διοργάνωση.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν πάνω από 40 άτομα εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ, τα περιοδικά Αλάνα και Resistencias, τις εφημερίδες Αυγή, Εποχή και Πριν.

Το 7ο ΠΚΦ συνεχίζεται αύριο με τις θεματικές συνελεύσεις και τις αποφάσεις για τους κεντρικούς άξονες δράσης και θα ολοκληρωθεί στις 25/1 με την μεγάλη διαδήλωση και την τελετή λήξης.

24/01/07
Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: