Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Δεν θρηνούν μαζί θύματα και εγκληματίες

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού προσέτρεξε στις θεωρίες των ασύμμετρων απειλών για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ευθύνες της, προσπαθεί από χθες να πείσει ότι παίρνει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα γιατρέψουν το ολοκαύτωμα. Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της καταστροφής ας μην μιλάει για μέτρα.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για όλους τους πυροπαθείς:

1. Με εθνικό δημόσιο οικιστικό πρόγραμμα να αναλάβει το κράτος να χτίσει όλα τα σπίτια, όλα τα οικήματα που κάηκαν. Να μην πέσει κανένας στα αρπακτικά νύχια των τραπεζών. Να μην καταφύγει κανένας σε στεγαστικά δάνεια. Πλήρης αποκατάσταση με κρατική ευθύνη όλων των ζημιών.

2. Να διαγραφούν όλα τα χρέη στις τράπεζες. Να χαριστούν τα υπόλοιπα των δανείων. Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Όχι απλά να παγώσουν για ένα εξάμηνο.

3. Να εξασφαλίσει το κράτος ετήσιο εισόδημα σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μέχρι να αρχίσει και πάλι να αποδίδει η παραγωγή τους. Είναι ο μόνος τρόπος να ξαναϋπάρξει ζωή, να μην μετατραπεί η ύπαιθρος σε έρημο, να μείνουν οι πληγέντες στα χωριά τους, να μην γίνουν πρόσφυγες.

4. Να δοθούν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες, για τα ζώα, για το πάγιο κεφάλαιο, στο ακέραιο. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις ανά στρέμμα και ανά ζώο, αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού.

Αν δεν παρθούν σήμερα αυτά τα μέτρα, θα πρόκειται για ανοικτό εμπαιγμό. Οι σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ανεπαρκέστατες, θα καλύψουν μόνο τις ανάγκες των πρώτων ημερών. Και αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί τώρα, τότε μετά την κάλυψη των πολύ πρώτων αναγκών, δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι θα πέσουν στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εσωτερική μετανάστευση.

Η κυβέρνηση δεν έχει ή δεν θέλει να αποκτήσει συνείδηση για την κλίμακα της ανθρώπινης, οικονομικής, οικολογικής καταστροφής. Και πριν σβήσουν καν οι φλόγες, οι κυβερνητικές φωνές για την ανοικοδόμηση των καμένων περιοχών, μιλάνε για επενδύσεις που πρέπει να κάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, για προσανατολισμό στην τουριστική ανάπτυξη, για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια.

Απαιτούμε να μην υπάρξει και πάλι έδαφος για μια τέτοια καταστροφή

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στην πυροσβεστική, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχιακοί πυροσβέστες.

Να εκσυγχρονιστεί η πυροσβεστική σε μέσα και υλικά τέτοια που να εξασφαλίζουν και την αποτελεσματικότητα ενάντια στην φωτιά και τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.

Να υπάρξει ενιαίο κέντρο διαχείρισης του δασικού πλούτου που να έχει ουσιαστικές ευθύνες, αρμοδιότητες, χρηματοδότηση και προσωπικό για την συνολική προστασία των δασών (από καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις, για την συντήρηση και την πυροπροστασία). Αναδασώσεις στην πράξη και όχι στα χαρτιά (αυτό σημαίνει λεφτά και προσωπικό).

Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να δημοσιευτούν τώρα οι δασικοί χάρτες, να γίνει άμεσα το δασολόγιο. Να σταματήσει κάθε σκέψη για αλλαγή των άρθρων 24, 117-3.

Να μην δοθεί καμιά άδεια για οποιοδήποτε κτίσμα εκτός σχεδίου πόλης ή σε περιοχή με πράσινο (ούτε για εξοχικά, ούτε για ξενοδοχεία, ούτε για συνεδριακά κέντρα της εκκλησίας, ούτε για γήπεδα, ούτε για πάρκινγκ).

Έξω από τα δάση οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Κανένα τουριστικό χωριό και μεγάλα αιολικά πάρκα στα δάση. Να προστατευτούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι των πόλεων.

Το σημαντικότερο μέτρο ο αγώνας του λαού

Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ώστε να ανατραπούν και οι προτεραιότητες αυτού του πολιτικού συστήματος. Αν την επόμενη μέρα η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν είναι εξαιρετικά φοβισμένη από την λαϊκή αποδοκιμασία, από τη λαϊκή κατακραυγή, το έγκλημα θα επαναληφθεί, οι υποσχέσεις θα ξεχαστούν, τα μέτρα θα σκοντάψουν. Ο ίδιος ο λαός μπορεί να πάρει το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο έγκλημα. Να αποστρατεύσει αυτές τις πολιτικές που δημιουργούν έδαφος για τέτοια εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: