Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Πέμπτη 31 Μάη: Μέρα δράσης ενάντια στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Μετανάστευσης

Πέμπτη 31 Μάη
5.00 μμ πορεία από την Ομόνοια, 7:30 Συναυλία

1. Για τρεις μέρες και τρεις νύχτες, 27 Αφρικανοί μετανάστες παρέμεναν στη θάλασσα, γατζωμένοι σε ένα δίχτυ για ψάρεμα τόνου, που έσερνε πίσω του ένα μαλτέζικο ρυμουλκό, που αρνήθηκε να τους ανεβάσει στο σκάφος όταν η βάρκα τους βυθίστηκε. Η Λιβύη, απ' όπου είχαν μπαρκάρει για το επικίνδυνο ταξίδι τους, και η Μάλτα στην οποία κατευθύνονταν, ένειψαν τας χείρας τους για την περίπτωσή τους. Κάποια στιγμή, τελικά, διεσώθησαν από το Ιταλικό ναυτικό.
Υπολογίζεται πως 6.000
Αφρικανοί πνίγηκαν ή καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι το 2006 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

2. Μόνο την προηγούμενη τριετία (2003-6), σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων, σκοτώθηκαν επισήμως 253 άτομα μόνο στα ελληνικά σύνορα από νάρκες. Νεκροί, ακρωτηριασμένοι, τραυματίες και κυρίως άνθρωποι που αναγκάζονται συχνά να υποστούν εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και απελάσεις.

Η Ανατολική συνοριογραμμή της Ελλάδας, μιας χώρας της οποίας τα σύνορα αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν “ξαναχαράζεται” από στρατόπεδα κράτησης μεταναστών. Οι χώροι για την κράτηση των «παράνομων» είναι κατά κανόνα άθλιοι, ενώ συνήθως οι έγκλειστοι δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο ή πρόσβαση σε δικηγόρο, αλλά ούτε τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου ενώ τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευτεί η είσοδος σε μη κυβερνητικές ή άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες.

3.Αλβανός καταγγέλλει ότι τον ξυλοκόπησαν αστυνομικοί.
Ένας αθώος πα
ρέμεινε επί 3,5 χρόνια στη φυλακή και καταδικάστηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν Αλβανός!.
Στις 15 Απρίλη βρέθηκε απαγχονισμένος στα κρατητήρια του ΑΤ Ιλίου 20χρονος Αλβανός μετανάστης, όπου κρατούνταν.

Δολοφονία
17χρονου Αλβανού στο Ρέθυμνο

4. «Χορό» εκατομμυρίων ευρώ, περίεργες διασυνδέσεις με ύποπτα πρόσωπα από την Αλβανία, συνεργασία με κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών και καταλογισμό ευθυνών της σκοτεινής υπόθεσης ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα της Ηλείας ανέδειξε η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα των υπαλλήλων στο Δήμο Βουπρασίας που εκμεταλλευόταν επί σειρά ετών, υπό τη σιωπηλή ανοχή των αρμοδίων, χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από όλη τη χώρα.

5. Στην Αυστρία ανακοινώθηκε η ίδρυση ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας με αποκλειστικό αντικείμενο τις απελάσεις σε Αφρική και Ασία των προσφύγων που το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες.

6. Δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «...Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας ...«Επιθυμώ να στρέψω την προσοχή σας στο μέτωπο που λέγεται ΕΛΛΑΣ-¨συγκρουόμενη¨ με τους λαθρομετανάστες, δηλαδή το ευρωπαϊκό, νοτιοανατολικό μέτωπο, σε αυτή τη σύγκρουση.
Εγώ σας λέω ότι δέχομαι ¨βάρος¨. Δέχεται η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος, ¨βάρος¨ από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με transit χώρα διελεύσεως την Τουρκία.Ζητώ την προσοχή σας, στις δύο κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση. Mainlypevention, εμπόδιση, παρεμπόδιση, πρόληψηκαι στη συνέχεια, επαναπατρισμός και καταστολή...

7. Διαβάστε τα γεγονότα που καταγράφηκαν κατά το 2006 από την Διεθνή Αμνηστεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

8. Σε «αποθήκη ψυχών» έχει μετατραπεί- 10η συνεχόμενη μέρα- ένα από τα δεκάδες κοντέινερ που βρίσκονται φορτωμένα στο φορτηγό πλοίο «Rita» το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο Ικόνιο. Ωστόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέχρι αργά χθες το βράδυ ζητούσε από τα 16 παιδιά- λαθρεπιβάτες «ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα» για να τους επιτρέψει να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος.
Κρατούμενοι προς απέλαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου είναι εδώ και 2 μήνες δύο πολιτικοί πρόσφυγες θύματα βασανιστηρίων στις τουρκικές φυλακές.
Εν κρυπτώ μεταφέρθηκαν 41 ΙΡΑΚΙΝΟΙ πρόσφυγες μεσάνυχτα Πέμπτης από τη Χίο για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Πέμπτη 31 Μάη
5.00 μμ πορεία που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια

7.30 μμ συναυλία με τους: Jambo Kenya (Κένυα), Lopez Lumbu (Κονγκό), Doel (Μπαγκλαντές), Antirevisionist (Ελληνοαλβανικό χιπ-χοπ), Eρίσμα

Την πορεία καλούν:

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών, Καμπάνια «Όχι στο Ρατσισμό από την κούνια», Σύλλογος της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα, KASAPI-Φιλιππίνες, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα, Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, Κέντρο "Αντιγόνη", Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων, Φοιτητές-τριες ενάντια στο ύστημα. Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη Βύρωνα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Νεολαία ΣΥΝ

1 σχόλιο:

nikolakisdiaselos είπε...

στην Χίο ειδικά ίνεται χαμός. Κι επειδή τυχαίνει να ξέρω πό κοντά την κατάσταση, η αναλγησία και ο υποβιβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια